Καλώς ήλθατε στον κόσμο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.
Καλώς ήλθατε στον ιστοχώρο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.
Η Περιβαλλοντική Ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1998 από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Πόλυ Ράγκου και Ιωάννη Σβώλη.
Αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε ζητήματα του περιβάλλοντος που ζουν και κινούνται.
Τα τελευταία χρόνια, η Ομάδα συντονίζεται από τους καθηγητές: Σβώλη Ιωάννη (ΠΕ 86), Πιλάτο Βασίλειο (ΠΕ01), Ζωβοΐλη Ευαγγελία (ΠΕ 04) και Αθανασίου Μάγδα (ΠΕ07).
Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει τις εξής εργασίες:
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ (1998-99)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (1999-2000)
ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (Α' & Β' ΜΕΡΟΣ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ) (2000-01 & 2001-02)
ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΡΕΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... (2002-03)
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2003-04)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ: ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2004-05)
ΛΑΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (2004-05)
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2005-06)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ(2006-2007)
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ (2007-08)
Ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ (2008-09)
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ (2009-10)
ΔΕΛΤΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ (2010-11)
ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΥΔΑΤΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ (2010-11)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2011-12)
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ(2011-12)
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2012-13)
ΕΔΑΦΟΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(2012-13)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (2013-14)
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (2013-14)
ΟΙΤΗ: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (2014-15)
ΟΙΤΗ: ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (2014-15)
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ(2015-16)
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (2016-17)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (2017-18)
ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (2018-19)
ΑΕΙΦΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ (2019-20)
ΑΕΙΦΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ (2020-21)
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (2021-22)
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ (2022-23)
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ (2022-23)
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ (2022-23)
Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018
Αρκεί η ανακύκλωση σε έναν «πλαστικό» κόσμο;
Η Αγγλία είναι η τελευταία χώρα στην οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα πως θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιστροφής για πλαστικές φιάλες, με στόχο τον περιορισμό στη χρήση του πλαστικού, ακολουθώντας το παράδειγμα δεκάδων άλλων ευαισθητοποιημένων με περιβαλλοντικά ζητήματα χωρών. Όμως με τη χρήση του πλαστικού να έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανησυχητική διαπίστωση ότι η ανακύκλωση ίσως να μην είναι αρκετή για να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής.
Από τότε που η ανθρωπότητα ξεκίνησε να κατασκευάζει πολυμερή για τη δημιουργία πλαστικού σε μεγάλη κλίμακα τη δεκαετία του 1950, αυτό το υποπροϊόν της πετροχημικής βιομηχανίας, που χρησιμοποιεί περίπου το 6% του συνόλου του πετρελαίου που εξάγεται σε ένα χρόνο, έχει εξαπλωθεί σε πολλαπλές παραγωγικές διαδικασίες. Το πλαστικό εντοπίζεται πλέον παντού και είναι αδύνατο να αποφευχθεί η χρήση του. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή ρούχων, σε χρηστικά σκεύη και μπουκάλια, στις ηλεκτρονικές συσκευές, στους δίσκους και στα χρώματα. Τα αυτοκίνητά μας εξαρτώνται από το πλαστικό, όσο και οι υπολογιστές μας, οι στέγες των κτιρίων και οι σωλήνες αποστράγγισης. Είναι το παγκόσμιο υλικό που επιλέγεται για τη δημιουργία συσκευασιών για όλα τα προϊόντα του εμπορίου. Παράλληλα ξαπλώνουμε καθημερινά σε αυτό, αφού τα στρώματα κατασκευάζονται από πλαστικά υλικά μεταξύ άλλων, το φορούμε και είμαστε σε άμεση σωματική επαφή μαζί του με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κάθε στιγμή.
Μπορεί η εφεύρεση του πλαστικού να έχει σημειώσει βαθιά κοινωνικά οφέλη ανά τα χρόνια, όμως το πιο επιτυχημένο από όλα τα ανθρωπογενή υλικά μπορεί να μείνει αναλλοίωτο στο περιβάλλον ακόμη και για αιώνες. Όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, το οξυγόνο ή τη δράση των κυμάτων της θάλασσας, δεν είναι βιοδιασπώμενο, αλλά θρυμματίζεται σε όλο και μικρότερα κομμάτια, μέχρι αυτά να μετατραπούν σε μικροσκοπικά σωματίδια, ακόμα και νανο-μεγέθους, που μεταφέρονται στην τροφική αλυσίδα, στον αέρα, στο χώμα και στο νερό που πίνουμε.
Από τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ και μια σειρά επιστημονικών μελετών, το ευρύ κοινό γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ωκεανοί μολύνονται διαρκώς από το πλαστικό, όμως εξακολουθούμε ακόμη να έχουμε περιορισμένες γνώσεις σχετικά με το πως επηρεάζεται η υγεία του ανθρώπου από τις συνθετικές χημικές ουσίες και τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να δίνουν στο πλαστικό τις ιδιότητές του. Κατά ανησυχητικό τρόπο, τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί ίχνη πλαστικού σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα βρώσιμων και πόσιμων προϊόντων, όπως το μέλι και η ζάχαρη, τα οστρακοειδή, το εμφιαλωμένο νερό και το νερό βρύσης, η μπύρα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το επιτραπέζιο αλάτι και τα αναψυκτικά.
Σε μία επιστημονική μελέτη, το 95% των ενηλίκων που ελέγχθηκαν στις ΗΠΑ βρέθηκε πως διατηρούσαν ίχνη από την καρκινογόνο χημική δισφαινόλη Α στα ούρα τους. Σε μια άλλη μελέτη, το 83% των δειγμάτων νερού βρύσης στα οποία διεξήχθη έλεγχος σε επτά διαφορετικές χώρες, βρέθηκε πως περιείχε πλαστικές μικροΐνες. Μια ακόμη πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως περισσότερο από το 90% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού από 11 διαφορετικές μάρκες είχε μολυνθεί από το πλαστικό στα μπουκάλια του. Επιπλέον, σε έλεγχο της ποιότητας του νερού του ποταμού Tame στο Μάντσεστερ στις αρχές του 2018 βρέθηκε πως κάθε κυβικό μέτρο νερού του περιείχε 517.000 σωματίδια πλαστικού, ποσότητα σχεδόν διπλάσια από την υψηλότερη συγκέντρωση που μετρήθηκε ποτέ σε όλο τον κόσμο.
Η επιστημονική κοινότητα όμως, όσο περισσότερο ερευνά το ζήτημα, τόσο περισσότερα ίχνη πλαστικού εντοπίζει και στο ανθρώπινο σώμα. Οι ίδιοι επιστήμονες που έθεσαν ζήτημα περιβαλλοντικού συναγερμού σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση των θανατηφόρων σωματιδίων που εκπέμπονται από πετρελαιοκίνητα οχήματα, εντοπίζουν τώρα τα πλαστικά μικροσωματίδια ακόμα και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Η εσωτερική πλαστική ρύπανση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη από ό, τι σε εξωτερικούς χώρους, μιας που ένα απλό πλύσιμο ενός χειροποίητου υφάσματος μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες μικροΐνες στον αέρα.
Σε ένα πρόσφατο workshop στο Ηνωμένο Βασίλειο που συγκλήθηκε από τον όμιλο Common Seas, 30 επιστήμονες και γιατροί συνέκριναν τα μέχρι τώρα επιστημονικά ευρήματα και συμφώνησαν ομόφωνα ότι το πλαστικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ό,τι τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε και αποτελεί μια σημαντική και αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Αν μπορούμε να αναπνεύσουμε αυτά τα μικροσωματίδια και τα νανο-μεγέθη σωματιδίων και ινών, οι επιστήμονες εικάζουν ότι είναι πιθανό να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, στον πνευμονικό ιστό και στο μητρικό γάλα ή να κατανεμηθούν στο έντερο και το αναπνευστικό σύστημα. Ορισμένα μικροσωματίδια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα χωρίς να προκαλέσουν βλάβη, άλλα δεν αποκλείεται να καταστούν επικίνδυνα για την υγεία μελλοντικά. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα υποψιάζονται ότι είναι καρκινογόνοι παράγοντες ή μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί μέχρι στιγμής ότι τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας για το πως τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ λίγα και ότι χρειαζόμαστε μια εντατικοποίηση της έρευνας γύρω από αυτά. Δεν γνωρίζουμε τι κίνδυνο διατρέχουμε όταν πίνουμε μολυσμένο εμφιαλωμένο ή νερό βρύσης καθημερινά. Δεν γνωρίζουμε πόσο καταναλώνουμε ή αναπνέουμε ή ποια είναι η επίδραση της έκθεσης σε επικίνδυνα πλαστικά σωματίδια τα τελευταία χρόνια. Δεν γνωρίζουμε τις συγκεντρώσεις που είναι ασφαλείς για ενήλικες, πόσο μάλλον για βρέφη. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα μερικώς μελετημένα μέχρι στιγμής μικροπλαστικά σωματίδια απειλούν την υγεία μας, παρουσιάζοντας μια ενδεχομένως σημαντική πηγή τοξικών χημικών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα.
Αν και γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι μερικά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά εύκαμπτα, διαφανή ή ανθεκτικά είναι επικίνδυνα, λίγα από αυτά έχουν δοκιμαστεί πραγματικά στον άνθρωπο. Ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όμως δεν υπάρχει συνέπεια και οι εταιρείες παρασκευής χημικών συστατικών αποφεύγουν εύκολα τέτοιου είδους νομικές ρυθμίσεις, βρίσκοντας εξίσου επικίνδυνα υποκατάστατα.
Το συμπέρασμα στο οποίο έχει έρθει μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα είναι ότι δεν αρκεί να ξεχωρίσουμε, να ανακυκλώσουμε ή να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μπουκάλια, τα ποτήρια καφέ μιας χρήσης ή τα μικροσφαιρίδια (microbeads) που βρίσκονται στα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση και τον περιορισμό του πλαστικού κρίνεται απαραίτητο. Η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και των συσκευασιών μιας χρήσης χαρακτηρίζεται σίγουρα ως μια καλή αρχή, όμως είναι σαφώς ανεπαρκής. Η παραγωγή πλαστικών πρέπει να μειωθεί, ακριβώς όπως πρέπει να ενθαρρυνθούν οι εναλλακτικές λύσεις και η σταδιακή κατάργηση ολόκληρων ομάδων ανησυχητικών χημικών ουσιών. Τέλος, είναι απαραίτητη η παροχή βοήθειας και ενημερωτικού υλικού στους καταναλωτές, ώστε να κατανοήσουν σε τι υλικά εκτίθενται και να εκπαιδευτούν στο πως ανακυκλώνουμε συγκεκριμένα υλικά, πως κομποστοποιούμε οργανικά απόβλητα και τι μπορούμε να κάψουμε.
Τη δεκαετία του '50, ο κόσμος κατασκεύαζε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους πλαστικού το χρόνο. Σήμερα, ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 330 εκατομμύρια τόνους ετησίως - και πρόκειται να τριπλασιαστεί και πάλι μέχρι το 2050. Μια αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το πλαστικό κρίνεται απαραίτητη, αλλιώς η ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί έκθετη σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους που δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί όταν ανακάλυψε τους τρόπους επεξεργασίας του υλικού.
Πηγή: tvxs.gr
Αν οι λύσεις σας είναι αδύνατες, τότε να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα
Το 90,5% του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται
Η αυξανόμενη κρίση της συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων οδήγησε τη Βρετανική Βασιλική Στατιστική Εταιρεία να επιλέξει το 90,5%, δηλαδή το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων που δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ, ως το διεθνές στατιστικό στοιχείο της χρονιάς που λήγει σε λίγες ημέρες.
Η στατιστική εταιρεία, η οποία επιλέγει κάθε χρόνο το νικητήριο στατιστικό από τις υποψηφιότητες που καταθέτει το κοινό, επέλεξε το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο που προέκυψε από μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με βάση το έργο των Αμερικανών ακαδημαϊκών, Ρόλαντ Γκάιγιερ, Τζέννα Ρ. Τζάμπεκ και Κάρα Λάβεντερ Λω, από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και την εκπαιδευτική, μη κυβερνητική οργάνωση Sea Education Association, αντίστοιχα.
Αναγνωρίζοντας και συνθέτοντας διασκορπισμένα δεδομένα σχετικά με την παραγωγή, τη χρήση και τη διαχείριση του κύκλου ζωής των πολυμερών ρητινών, των συνθετικών ινών και άλλων προσθέτων υλικών, η ομάδα παρουσίασε την πρώτη παγκόσμια ανάλυση όλων των πλαστικών μαζικής παραγωγής που κατασκευάστηκαν ποτέ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως σήμερα έχουν παραχθεί 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι «παρθένου» πλαστικού. Έως το 2015 είχαν παραχθεί περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων, από τα οποία περίπου το 9% ανακυκλώθηκε, το 12% αποτεφρώθηκε και το 79% συγκεντρώθηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις παραγωγής και διαχείρισης των αποβλήτων, περίπου 12 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων θα βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον μέχρι το 2050.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα έχει σημειώσει άνοδο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από την αυξημένη προβολή του προβλήματος και των αρνητικών του επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα μέσα από μελέτες, αλλά και ντοκιμαντέρ και δημοσιεύσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Γκάιγιερ δήλωσε ότι η επιστημονική ομάδα δέχεται με τιμή το βραβείο και ελπίζει ότι «θα βοηθήσει να επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης που πλήττει σχεδόν κάθε κοινότητα και οικοσύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Πηγή: naftemporiki.gr
Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης στην ΕΕ
Πηγή: tvxs.gr
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018
H «εποχή των κοτόπουλων»
Αυτό το κατέστησε και ένα ζωντανό σύμβολο της σύγχρονης γεωλογικής εποχής.
Στην πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Royal Society Open Science, οι ερευνητές συνέκριναν τα οστά του σύγχρονου κοτόπουλου με τα οστά των προγόνων τους που χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Τα σύγχρονα κοτόπουλα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς έχουν διαφορετικό μέγεθος, διαφορετική σύσταση οστών (που δείχνει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες) και σημαντικά μειωμένη γενετική ποικιλότητα.
Ειδικότερα, τα σημερινά κοτόπουλα είναι συνήθως τέσσερις έως πέντε φορές βαρύτερα από εκείνα του 1957. Το κόκαλο στο μπούτι ενός σύγχρονου κοτόπουλου έχει τριπλάσιο πλάτος και διπλάσιο μήκος σε σχέση με εκείνο ενός άγριου προγόνου του πριν 10.000 χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα σύγχρονο κοτόπουλο εκτρέφεται σήμερα με μοναδικό στόχο το κέρδος, όπως αναφέρει το Conversation.
Η ταχύτητα ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μόνο πέντε με έξι εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμα για σφαγή. Τα στοιχεία αυτής της εξαιρετικής ανάπτυξης διατηρούνται στα οστά τους, τα οποία είναι λιγότερο πυκνά και συχνά παραμορφωμένα. Δυστυχώς δεν υπάρχει σωτηρία για αυτά, καθώς αν ζήσουν πάνω από ένα μήνα πολλά πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια ή αναπνευστικά προβλήματα.
Το σύγχρονα κοτόπουλα υπάρχουν στην παρούσα μορφή του αποκλειστικά λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης. «Έχουμε αλλάξει τα γονίδια τους για να μεταλλάξουμε τον υποδοχέα που ρυθμίζει το μεταβολισμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα πουλιά είναι πάντα πεινασμένα και έτσι θα τρώνε και θα αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Όχι μόνο αυτό, ολόκληρος ο κύκλος ζωής τους ελέγχεται από την ανθρώπινη τεχνολογία. Για παράδειγμα, τα κοτόπουλα εκκολάπτονται σε εργοστάσια με ελεγχόμενη από υπολογιστή θερμοκρασία και υγρασία. Ζουν κάτω από ηλεκτρικά φώτα για να μεγιστοποιήσουν τις ώρες που μπορούν να ταϊστούν. Η σφαγή τους με το μηχάνημα επιτρέπει την επεξεργασία χιλιάδων πτηνών κάθε ώρα», σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Παρόλο που οι άνθρωποι εκτρέφουν κοτόπουλα από την περίοδο της εξημέρωσής τους στη Νοτιοανατολική Ασία πριν από περίπου 6.000 χρόνια, οι σημερινές κότες έχουν υποστεί σημαντικές βιολογικές μεταβολές μετά από τόσο εντατική μεταχείριση από την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία κρέατος. Από τη δεκαετία του 1950, ο πληθυσμός των κοτόπουλων έχει αυξηθεί εξαιτίας της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού. Αντίστοιχα έχει αυξηθεί για τον ίδιο λόγο και η χρήση ορυκτών καυσίμων, πλαστικών και άλλων πόρων.
Τι προβλέπει το μέλλον;
Σχεδόν 66 δισεκατομμύρια κοτόπουλα οδηγούνται στο σφαγείο κάθε χρόνο (έναντι ενάμισι δισεκατομμυρίου χοίρων) και τα κόκαλά τους που συσσωρεύονται, δεν έχουν προηγούμενο στον φυσικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή, η κατανάλωση κοτόπουλου αυξάνεται. Το κοτόπουλο είναι φθηνό και πολλοί το προτιμούν σε σχέση με το βοδινό και χοιρινό κρέας, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Κάπως πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο, όπου αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός και επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Σίγουρα αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά κάποιοι προσπαθούν να κάνουν ήδη το πρώτο βήμα. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κοτόπουλου στον κόσμο, Tyson Foods και Perdue Farms, επενδύουν τώρα σε φυτικές πρωτεΐνες. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η «εποχή των κοτόπουλων» θα μπορούσε να τελειώσει κάποια στιγμή; Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον.
Πηγή:tvxs.gr
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018
Πότε θα μάθουμε τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους;
Οι φωτογραφίες της υπηρεσίας καθαριότητας που αναρτήθηκαν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Λαμιέων Γιώργο Λάμπρου μιλάνε από μόνες τους...
«Βασικός κανόνας της ανακύκλωσης είναι η προσεκτική διαλογή των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη, προκειμένου να εναποτεθούν στους μπλε και στους πράσινους κάδους, αντίστοιχα.
Δυστυχώς, ορισμένοι, όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες της Υπηρεσίας, γεμίζουν τους μπλε κάδους με κλαδιά, χώματα, οργανικά απορρίμματα ακόμα και νεκρά ζώα, κάνοντας δύσκολη τόσο τη σωστή αποκομιδή όσο και τη διαλογή των ανακυκλώσιμων.
Αυτός είναι άλλωστε, και ο μοναδικός λόγος που κάποιες φορές τα απορριμματοφόρα (τα πορτοκαλί, όπως τα ξεχωρίζει ο γιος μου!) του Δήμου μας αδειάζουν – κατ’ εξαίρεση - μπλε κάδους.
Ας προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο στο κομμάτι της Ανακύκλωσης ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και πιο καθαρό Περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας...», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γιώργος Λάμπρου, ανεβάζοντας μάλιστα και τις παρακάτω αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.
- χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
- χάρτινη ύλη προερχόμενη από χώρους γραφείων όπως π.χ. κόλλες Α4, τετράδια, εφημερίδες κοκ όταν δεν υπάρχει ειδικός κάδος(καμπάνα) για τα συγκεκριμένα ρεύματα υλικών στην γειτονιά μας.
- αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
- λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.
- πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α
- υπολείμματα τροφών
- μπαταρίες
- ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
- οικοδομικά υλικά
- λάδια
- τζάμια
- δέρμα και υφάσματα
- ογκώδη όπως κλαδιά δέντρων
- αντικείμενα από ξύλο
- Οι συσκευασίες πρέπει να είναι άδειες από υπολείμματα ή τουλάχιστον απαλλαγμένες από υγρά περιεχόμενα. Δεν είναι ανάγκη να πλένουμε τις συσκευασίες προτού τις εναποθέσουμε στον μπλε κάδο, διότι έτσι κι αλλιώς όταν φτάσουν στο Κέντρο Ανακύκλωσης, θα διαχωριστούν ανά υλικό και στη συνέχεια θα αποστειρωθούν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την βιομηχανική τους αναγέννηση που προϋποθέτει η μετατροπή τους σε νέα προϊόντα.
- Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε για μείωση του όγκου.
- Όταν φτάσουμε στον κάδο, αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά χύμα μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα υλικά ανακύκλωσης πρέπει να τα απορρίπτουμε χύδην.
- Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας
- Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
- Εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες
- Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
- Προκύπτουν συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
- Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.
Πηγή: lamiareport.gr
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018
Τα πλαστικά που πετάμε καταλήγουν στο στομάχι μας
- Υπολογίζεται ότι το 2 με 5% όλων των πλαστικών που παράγονται καταλήγει στους ωκεανούς.
- Οι επιστήμονες υπολογίζουν τον αριθμό των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους ωκεανούς σε 5.250.000.000.000
- Σύμφωνα με μελέτη του WWF, από τους 27 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, μόνο το ένα τρίτο ανακυκλώνεται.
- Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 0,6 εκατομμύρια τόνους πλαστικών το χρόνο και ανακυκλώνει μόλις το 20%.
- Έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έδειξε πως σε περισσότερα από 1000 δείγματα ιζήματος από 167 παραλίες των ελληνικών ακτών, δεν υπήρξε ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει μικροπλαστικές ίνες.
- Έχει, μάλιστα, υπολογιστεί πως εντοπίζονται 1,25 εκατομμύρια κομματάκια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Μεσόγειο Θάλασσα
- Έρευνες που διενεργήθηκαν το 2012 και το 2013, έδειξαν ότι σχεδόν το 100% των ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων (όπως σφουγγάρια και ολοθούρια) περιείχαν μικροσκοπικές ίνες πλαστικού.
- Ο καθένας από εμάς ελευθερώνει καθημερινά στο περιβάλλον κατά μέσο όρο 2,4 mg μικροπλαστικών
- Τα μπουκάλια νερού μίας χρήσης περιέχουν από 2 έως και 44 μικροπλαστικά ανά λίτρο
- Καταναλώνουμε περίπου 70.000 μικροπλαστικά ετησίως μόνο από τη σκόνη
- Ένα μόνο ρούχο κατασκευασμένο από συνθετικές ίνες απελευθερώνει σε κάθε πλύση περίπου 1.900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό σύστημα οι οποίες συνήθως καταλήγουν στη θάλασσα.
- Σύμφωνα με την Greenpeace το πρόβλημα έχει φτάσει μέεχρι και την Ανταρκτική καθώς σε 7 από τα 9 δείγματα που ελήφθησαν από χιόνι στο έδαφος της εντοπίστηκαν χημικά που είναι γνωστά ως PFAs
Πρώτα από όλα οφείλουμε να μειώσουμε την προσωπική μας χρήση πλαστικών προϊόντων. Δεύτερον δεν πετάμε σκουπίδια στο δρόμο ή στο περιβάλλον. Επίσης, επιλέγουμε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το λινάρι και όχι συνθετικές και αποφεύγουμε τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν μικροπλαστικά στα συστατικά τους. Δεν φτάνει να πληρώνουμε την πλαστική σακούλα, την καταργούμε και χρησιμοποιούμε τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Και τέλος, ανακυκλώνουμε!
Πηγή: tvxs.gr