Καλώς ήλθατε στον κόσμο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Καλώς ήλθατε στον ιστοχώρο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1998 από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Πόλυ Ράγκου και Ιωάννη Σβώλη.

Αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε ζητήματα του περιβάλλοντος που ζουν και κινούνται.

Τα τελευταία χρόνια, η Ομάδα συντονίζεται από τους καθηγητές: Σβώλη Ιωάννη (ΠΕ 86), Πιλάτο Βασίλειο (ΠΕ01), Ζωβοΐλη Ευαγγελία (ΠΕ 04) και Αθανασίου Μάγδα (ΠΕ07).


Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει τις εξής εργασίες:


ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ (1998-99)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (1999-2000)

ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (Α' & Β' ΜΕΡΟΣ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ) (2000-01 & 2001-02)

ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΡΕΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... (2002-03)

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2003-04)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ: ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2004-05)

ΛΑΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (2004-05)

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2005-06)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ(2006-2007)

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ (2007-08)

Ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ (2008-09)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ (2009-10)

ΔΕΛΤΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ (2010-11)

ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΥΔΑΤΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ (2010-11)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2011-12)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ(2011-12)
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2012-13)

ΕΔΑΦΟΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(2012-13)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (2013-14)
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (2013-14)
ΟΙΤΗ: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (2014-15)
ΟΙΤΗ: ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
(2014-15)
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ
(2015-16)
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
(2016-17)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (2017-18)

ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (2018-19)

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Καλό διουρητικό, μειώνει τη χοληστερίνη και βοηθάει τη χολή.

ΑΡΑΚΑΣ: Προλαμβάνει τη σκωληκοειδίτιδα, μειώνει τη χοληστερίνη, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και διαθέτει πολλούς αντισυλληπτικούς παράγοντες.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ: Σκοτώνουν τους μολυσματικούς ιούς, λειτουργούν ως καθαρτικά, καταπολεμούν τη διάρροια και βοηθούν στην πρόληψη των αιμοφόρων αγγείων.

ΒΕΡΙΚΟΚΟ: Καταπολεμά τον καρκίνο που οφείλεται στο κάπνισμα.

ΒΡΩΜΗ: Θεωρείται από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για την καρδιά, μειώνει τη χοληστερίνη, ρυθμίζει το ζάχαρο, λειτουργεί ως καθαρτικό και καταπολεμά τη φλεγμονή του δέρματος.

ΓΑΛΑ: Αποτρέπει την οστεοπόρωση, καταπολεμά τις λοιμώξεις με ιδιαίτερη επιτυχία στη διάρροια, προστατεύει το στομάχι από βαριές τροφές και φάρμακα, προλαμβάνει το έλκος, τη χρόνια βρογχίτιδα, την τερηδόνα, μειώνει τη χοληστερίνη, εμποδίζει αρκετές μορφές καρκίνου και δίνει πνευματική ενέργεια.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ: Σκοτώνει τα βακτήρια, θεραπεύει τις εντερικές μολύνσεις, μειώνει τη χοληστερίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην καταπολέμηση του έλκους και φυσικά έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.

ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ: Βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, μειώνει τη χοληστερίνη και καταπολεμά τον καρκίνο.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ: Είναι ισχυρό καθαρτικό.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Ιδανικό για την  καρδιά, μειώνει την κακή και αυξάνει την καλή χοληστερίνη, αραιώνει το αίμα, έχει ουσίες που καθυστερούν τον καρκίνο και τη γήρανση και άρα βοηθάει στη μακροζωία και φυσικά μειώνει την πίεση.

ΖΑΧΑΡΗ: Δυο κουταλιές λίγο πριν τον ύπνο λειτουργούν ως το τέλειο υπνωτικό και ως εκ τούτου περιορίζει στρες και άγχος, είναι αντικαταθλιπτικό, σκοτώνει τα βακτήρια και επουλώνει τις πληγές.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Περιέχει αντικαρκινικές ουσίες, μειώνει τη χοληστερίνη, βοηθάει στην πρόληψη της τερηδόνας και των καρδιοπαθειών.

ΚΑΡΟΤΟ: Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, μειώνει τη χοληστερίνη και βοηθάει στη δυσκοιλιότητα.
ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ: Το καλύτερο φάρμακο για τους πνεύμονες, είναι αποχρεμπτικό, βοηθάει στις χρόνιες βρογχίτιδες και το εμφύσημα, διαλύει τους θρόμβους στο αίμα, ανακουφίζει τον πόνο και λέγεται ότι προκαλεί και ευφορία, σε όσους την αντέχουν.
ΚΑΦΕΣ: Προσφέρει πνευματική διαύγεια, βοηθάει στο άσθμα, αναστέλλει την αλλεργική καταρροή, δίνει ενέργεια στο σώμα, προλαμβάνει την τερηδόνα.

ΚΕΡΑΣΙ: Βοηθάει στην προστασία των δοντιών.

ΚΟΛΙΟΣ: Το καλύτερο διουρητικό και άρα κατά της υπέρτασης.

ΚΟΛΟΚΥΘΙ: Βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: Βοηθά στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο και το στομάχι.

ΚΡΑΣΙ: Σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς, προλαμβάνει καρδιοπάθειες, αυξάνει την καλή χοληστερίνη και είναι πλούσιο σε ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ: Αυξάνει την καλή χοληστερίνη καλύτερα από οποιοδήποτε φάρμακο, ρυθμίζει το ζάχαρο, σκοτώνει τα βακτήρια, είναι αντικαρκινικό και ανακουφίζει από τη  βρογχική συμφόρηση.

ΚΡΙΘΑΡΙ: Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα, μειώνει τη χοληστερίνη και καταπολεμά τον καρκίνο.

ΛΑΧΑΝΟ: Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο χυμός του θεραπεύει το έλκος, επιταχύνει την ανάπτυξη και σκοτώνει βακτήρια και ιούς.

ΛΕΜΟΝΙ: Περιέχει ισχυρές αντικαρκινικές ουσίες και βοηθάει στην πρόληψη του σκορβούτο.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Αραιώνουν το αίμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και απενεργοποιούν τους ιούς.

ΜΕΛΙ: Απολυμαίνει τις πληγές και τα έλκη, μειώνει τον πόνο, σκοτώνει τα βακτήρια, ανακουφίζει το άσθμα, καταπραΰνει τον πονόλαιμο, καταπολεμά τη διάρροια και είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά ηρεμιστικά και υπνωτικά.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ: Διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί στις αρτηρίες η χοληστερίνη και βοηθάει στην πρόληψη των σπασμών.

ΜΗΛΟ: Μειώνει τη χοληστερίνη και την πίεση, σταθεροποιεί το ζάχαρο, κόβει την όρεξη και καθαρίζει του μολυσματικούς ιούς.

ΜΠΑΝΑΝΑ: Μειώνει τη χοληστερίνη και βοηθάει το έλκος.

ΜΠΙΡΑ: Βοηθάει στην πρόληψη της απόφραξης των καρδιακών αρτηριών και αυξάνει την καλή χοληστερίνη.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Αντιμετωπίζει τις επιθέσεις του καρκίνου.

ΝΤΟΜΑΤΑ: Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου και βοηθάει και στην πρόληψη της σκωληκοειδίτιδας.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Περιέχουν χημικά που πολεμούν τον καρκίνο, το λάδι τους μειώνει τη χοληστερίνη και ρυθμίζουν το ζάχαρο.

ΟΣΠΡΙΑ: Μειώνουν τη χοληστερίνη, ρυθμίζουν το ζάχαρο, μειώνουν την πίεση, κάνουν να λειτουργεί καλά το παχύ έντερο, θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου.

ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ: Ιδανικά για καρδιά και εγκέφαλο, μειώνουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια και προσφέρουν πνευματική  ενέργεια.

ΠΑΤΑΤΑ: Θεωρείται καλό αντικαρκινικό.

ΠΕΠΟΝΙ: Είναι αντιθρομβωτικό και πλούσιο σε αντικαρκινικά χημικά συστατικά.

ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ: Αντιμετωπίζει τη ναυτία, αραιώνει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Καταπολεμά ορισμένους ιούς, αλλά και την αρτηριακή πλάκα, μειώνει το χοληστερίνη και βοηθάει στην πρόληψη ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων.

ΡΥΖΙ: Μειώνει την πίεση, καταπολεμά τη διάρροια, προλαμβάνει την πέτρα στα νεφρά, εξαφανίζει την ψωρίαση και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

ΣΙΤΑΡΙ: Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, η κατανάλωση τους συνδέεται με τα μικρά ποσοστά καρκίνου του εντέρου και επίσης προλαμβάνει, φλεβίτιδες και αιμορροΐδες.

ΣΚΟΡΔΟ: Έχει τις ίδιες ουσίες με αυτής της ασπιρίνης και θεωρείται το καλύτερο φάρμακο ενάντια των θρομβώσεων. ( καρδιακά, εγκεφαλικά ), επίσης καταπολεμά τις λοιμώξεις και ανακουφίζει τη χρόνια βρογχίτιδα.

ΣΟΓΙΑ: Βοηθά το καρδιαγγειακό, μειώνει τη χοληστερίνη, είναι αντικαρκινικό, διαλύει τις πέτρες στη χολή, ανακουφίζει από τη διάρροια, ρυθμίζει το ζάχαρο, αποκαθιστά τα οιστρογόνα και βοηθά στην αντισύλληψη.

ΣΠΑΝΑΚΙ: Θρεπτικό και αντικαρκινικό.

ΣΤΑΦΙΔΑ: Προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία, θεραπεύει τη διάρροια και επιμηκύνει τη ζωή.

ΣΤΑΦΥΛΙ: Χτυπά τους ιούς και καταπολεμά την τερηδόνα.

ΣΥΚΟ: Καταπολεμά τον καρκίνο, βοηθάει τους δύσπεπτους και σκοτώνει τα βακτήρια.

ΤΣΑΙ: Καταστρέφει τα βακτήρια και τους ιούς, προλαμβάνει την τερηδόνα, καταπολεμά τις λοιμώξεις, μειώνει την πίεση, δυναμώνει τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία, καθυστερεί την αρτηριοσκλήρωση και έχει ηρεμιστικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

ΦΡΑΟΥΛΑ: Καταστρέφει του ιούς και η κατανάλωση του, έχει συνδεθεί με μειωμένα ποσοστά θανάτου από την επάρατο.

ΦΥΚΙΑ: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνουν τα βακτήρια, επουλώνουν τα έλκη, μειώνουν τη χοληστερίνη και την πίεση καθώς αραιώνουν το αίμα, προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά και φυσικά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

ΨΑΡΙΑ: Αραιώνουν το αίμα, εμποδίζουν τη θρόμβωση, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη, μειώνουν την πίεση, προστατεύουν τις αρτηρίες, περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, μειώνουν τους πόνους τις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των ημικρανιών, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ανακουφίζουν το άσθμα, καταπολεμούν τη νεφροπάθεια και δίνουν ισχυρή πνευματική ενέργεια.

Σχόλιο του διαχειριστή: Προφανώς, θα πρέπει να λαβαίνουμε υπόψη και τον τρόπο παραγωγής τους, δηλαδή αν είναι προϊόντα χημικής ή βιολογικής γεωργίας. Το άρθρο που ακολουθεί, αναδεικνύει την επικινδυνότητα της χημικής κατεργασίας των τροφών.





Εξαρτημένοι από τη χημεία

Tης Τασουλας Καραϊσκακη

Ενισχυτικά γεύσης προσθέτουν οι καπνοβιομηχανίες στα τσιγάρα, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλού γιατρού. Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνουν ναι μεν να κάνουν πιο απολαυστικό το κάπνισμα (και πιο εξαρτημένους τους καπνίζοντες), ταυτόχρονα όμως επιβαρύνουν τα τσιγάρα με παραπάνω καρκινογόνες ουσίες. «Αυτό θα φέρει ένα νέο κύμα καρκίνων», είπε ο δρ Νάιτζελ Γκρέι.
Δυστυχώς, τα ενισχυτικά γεύσης δεν περιέχονται μόνο στα τσιγάρα, αλλά σε πλήθος αναλώσιμων προϊόντων. Τα πρόσθετα χημικά τύπου Ε, τα συντηρητικά, οι χρωστικές, τα ενισχυτικά γεύσης έχουν μακρά ιστορία στη βιομηχανία τροφίμων. Ποια από αυτά είναι επιβλαβή και ποια όχι; Σε ποια προϊόντα χρησιμοποιούνται; Συνηθίζουμε να ενοχοποιούμε μόνο τα σνακς (τσιπς, γαριδάκια και παρεμφερή) που έχουν πράγματι υψηλή περιεκτικότητα σε τέτοιου τύπου χημικά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν παντού. Ακόμη και στο ψωμί, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα. Πρόσφατα, εκατοντάδες πρόσθετα μπήκαν στο μικροσκόπιο της Ε.Ε., εκδόθηκαν νέες οδηγίες και η προειδοποίηση, για 300 από αυτά, να χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλη προσοχή και σε καθορισμένες –μικρές– ποσότητες. Είναι τα χημικά που δίνουν σε ποτά, τσίχλες, καραμέλες αίσθηση δροσιάς, οι ουσίες που βελτιώνουν την όψη σε μανιτάρια, ρίζες, βολβούς, ξηρούς καρπούς, που δίνουν καλύτερη γεύση και οσμή στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το κυνήγι, τα ψάρια. Τα οξέα που βελτιώνουν τις πρώτες ύλες της ζαχαροπλαστικής, τα κονσερβαρισμένα φρούτα και λαχανικά, στους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες, τα ζυμαρικά, τις σοκολάτες. Που δίνουν καλύτερο χρώμα στους ζελέδες, τις μουστάρδες, τις στιγμιαίες σούπες, τα αναψυκτικά, τις μαργαρίνες, τα λάδια, τα βούτυρα, τα τυριά… (ο κατάλογος δεν έχει τέλος). Πρόσθετα που δίνουν ομοιόμορφη υφή σε σκευάσματα, που κάνουν το τρόφιμο πιο μαλακό ή πιο τραγανό, που κρατούν τους κόκκους (π.χ. του αλατιού) χωριστά… Είναι εντυπωσιακό ότι στα γαλακτοκομικά προϊόντα, χρησιμοποιούνται περίπου 2.600 πρόσθετες ουσίες (αρτύματα, όχι συντηρητικά), που δεν είναι όλες αθώες, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκατοντάδες πρόσθετα ένζυμα και αρτύματα χρησιμοποιούνται και στο ψωμί, τα προϊόντα διαίτης, τα κουλουράκια που τρώνε τα μικρά παιδιά… Νομίμως. Σε συγκεκριμένη δοσολογία. Κατ’ έτος ο καθένας από εμάς καταναλώνει πέντε με επτά κιλά συντηρητικών. Χρησιμοποιούν όλοι οι παρασκευαστές τις σωστές ουσίες, στη σωστή δόση; Προ ημερών βρέθηκε σε «παραδοσιακό» γιαούρτι γνωστού παραγωγού της Αττικής συντηρητικό (σορβικό οξύ), όταν δεν επιτρέπεται η χρήση συντηρητικού στα γιαούρτια. Περνούν όλες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα από έλεγχο; Οχι βέβαια. Οι επιστήμονες, επιτακτικά, το ζητούν. Οι βιομηχανίες αντιδρούν. Κοστίζει πολύ η έρευνα, λένε (έως και 250.000 ευρώ κοστίζει ο έλεγχος μιας μόνο ουσίας). Αυτό θα εκτίνασσε τις τιμές στα ύψη, επιχειρηματολογούν. Ετσι χιλιάδες ουσίες χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα… Προσβάλλοντας την υγεία μας. Αλλοιώνοντας τις αισθήσεις μας. Αληθινή επανάσταση θα γινόταν στην καθημερινότητά μας αν ξαφνικά έλειπαν αυτές οι ουσίες από το πιάτο μας. Το κρέας έχει κανονικά χρώμα βαθυκόκκινο, σχεδόν φαιό. Γίνεται ζωηρό κόκκινο με χημικά. Αν –έδειξε έρευνα– σταματούσε ξαφνικά η χρήση τους και το κρέας έβγαινε στους πάγκους φυσικό, η κατανάλωσή του θα έπεφτε κατά 40%. Η εξάρτηση δεν είναι μόνο βιολογική (εθισμός στη συνθετική γεύση, οσμή, όψη), αλλά και εγκεφαλική: Τροφές ιλουστρασιόν, σαν από διαφήμιση. Να εκπληρώνουν το ακριβοπληρωμένο καταστροφικό όνειρο για μια καθημερινότητα σε σελοφάν.

Πηγή: http://www.ekatanalotis.gr/?cat=41

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου