Καλώς ήλθατε στον κόσμο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Καλώς ήλθατε στον ιστοχώρο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1998 από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Πόλυ Ράγκου και Ιωάννη Σβώλη.

Αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε ζητήματα του περιβάλλοντος που ζουν και κινούνται.

Τα τελευταία χρόνια, η Ομάδα συντονίζεται από τους καθηγητές: Σβώλη Ιωάννη (ΠΕ 86), Πιλάτο Βασίλειο (ΠΕ01), Ζωβοΐλη Ευαγγελία (ΠΕ 04) και Αθανασίου Μάγδα (ΠΕ07).


Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει τις εξής εργασίες:


ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ (1998-99)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (1999-2000)

ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (Α' & Β' ΜΕΡΟΣ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ) (2000-01 & 2001-02)

ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΡΕΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... (2002-03)

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2003-04)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ: ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2004-05)

ΛΑΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (2004-05)

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2005-06)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ(2006-2007)

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ (2007-08)

Ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ (2008-09)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ (2009-10)

ΔΕΛΤΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ (2010-11)

ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΥΔΑΤΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ (2010-11)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2011-12)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ(2011-12)
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2012-13)

ΕΔΑΦΟΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(2012-13)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (2013-14)
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (2013-14)
ΟΙΤΗ: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (2014-15)
ΟΙΤΗ: ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
(2014-15)
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ
(2015-16)
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
(2016-17)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (2017-18)

ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (2018-19)

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ποδηλατική Εκδρομή στο Σπερχειό



Στις 11.00’ το πρωί της Κυριακής 21/12/2014, μέλη των Περιβαλλοντικών Ομάδων του 4ου , του 7ου Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου Λαμίας και όχι μόνο, συγκεντρωθήκαμε στην αρχή του ποδηλατοδρόμου στο Παγκράτι Λαμίας και για μια εκδρομή με ποδήλατα μέχρι την περιοχή του Σπερχειού που ξεκινά η νέα κοίτη.
Ο χειμωνιάτικος ήλιος είχε ήδη αρχίσει να «μαλακώνει» την πρωινή ψύχρα και με τα ποδήλατα  ξεκινήσαμε για την προγραμματισμένη μας διαδρομή.
Μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου κινηθήκαμε δυτικά αφήνοντας το ασφάλτινο οδόστρωμα και μπαίνοντας στο χωματόδρομο παράλληλα στην τάφρο εκτόνωσης του Σπερχειού, που σε πολλά σημεία της έχει μετατραπεί από συμπολίτες μας σε χώρο ανεξέλεγκτης εναπόθεσης  απορριμμάτων. Είναι μια κατάσταση που χρόνια τώρα δείχνει το πώς χρησιμοποιούν κάποιοι δημόσιες εκτάσεις που επιτελούν το ρόλο σημαντικών υγροβιοτόπων, καθώς και το επίπεδο παιδείας τους!
Ο κάμπος της Λαμίας που ανοίγονταν μπροστά μας έδειχνε να ξεκουράζεται από τις ετήσιες γεωργικές δραστηριότητες. Μόνη δραστηριότητα φαίνονταν να είναι οι εργασίες του αυτοκινητόδρομου Ε65.  Προσπερνώντας τα έργα κατευθυνθήκαμε προς την όχθη του Σπερχειού, που μετά από λίγα χιλιόμετρα μας έβγαλε στη γέφυρα του Φραντζή. Συνεχίσαμε κινούμενοι πάνω στο βόρειο ανάχωμα του Σπερχειού, απολαμβάνοντας μια πολύ όμορφη για τα δεδομένα της εποχής διαδρομή, μέχρι που αντικρίσαμε τα πρώτα σπίτια του Δ.Δ. Κόμματος, αλλά και τα γνώριμα ίχνη του «πολιτισμού» μας: τα σκουπίδια.
Η στάση που κάναμε εκεί μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το ρόλο των αναχωμάτων του Σπερχειού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της εναπόθεσης των απορριμμάτων στις όχθες των ποταμών. Αποτελεί μια κάκιστη και ασυνείδητη συνήθεια. Μέρος από αυτά και ειδικά τα πλαστικά, με τις βροχές μεταφέρονται μέσω του ποταμού στη θάλασσα , τη ρυπαίνουν με το περιεχόμενό τους π.χ. φυτοφάρμακα, μεταφέρονται στην τροφική μας αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών και ευθύνονται για το θάνατο θαλάσσιων θηλαστικών και πουλιών. Στη διεύθυνση: http://www.midwayfilm.com/, υπάρχει ένα αποκαλυπτικό τρέιλερ της ταινίας MIDWAY, όπου καταγράφεται το τι μπορεί να προκαλέσει μια πλαστική σακούλα ή ένα πλαστικό μπουκάλι, που πετιέται χωρίς σκέψη στο περιβάλλον.
Αφού ξεπεράσαμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το «σκόπελο» της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών καταλήξαμε στη συμβολή της παλαιάς κοίτης με τη νέα ευθυγραμμισμένη κοίτη. Ήταν το τέρμα της διαδρομής και μας δόθηκε η ευκαιρία για κολατσιό και για κουβέντα αναφορικά με το μέρος που βρισκόμασταν. Είναι το σημείο όπου πριν πολλά χρόνια κατασκευάστηκε η νέα διαπλατυσμένη και ευθυγραμμισμένη κοίτη του Σπερχειού που συντομεύει τη  διαδρομή μέχρι το Δέλτα. Πριν ξεκινήσουν τα έργα την νέας σιδηροδρομικής γραμμής και του νέου αυτοκινητόδρομου στο σημείο αυτό για λόγους προστασίας των έργων από πλημμύρες κατασκευάστηκε και ένα τσιμεντένιο φράγμα. Το φράγμα αυτό έχει σχηματίσει μια μικρή λίμνη με τα νερά που κατακρατεί, γεγονός που έχει σαν συνέπεια να πλημμυρίζουν τα χωράφια που βρίσκονται ανάντη και να καταστρέφονται οι καλλιέργειες. Μετά από διαμαρτυρίες των αγροτών της περιοχής, η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε σε σπάσιμο μέρους της οροφής του φράγματος, ώστε να απελευθερώνεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Το ερώτημα που τίθεται και θα πρέπει να απαντηθεί από τους αρμοδίους, είναι γιατί η παλαιά κοίτη παραμένει κατά μεγάλο μέρος φραγμένη από μπάζα, με αποτέλεσμα μόνο ένα μικρό μέρος του νερού του Σπερχειού να κινείται σ’ αυτή και να παραμένει  παροπλισμένη από τον αρχέγονο ρόλο της: της υδάτινης διαδρομής που παρατείνει το χρόνο παραμονής του νερού στην ξηρά, που εμπλουτίζει έτσι καλύτερα τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, που αξιοποιείται για την άρδευση  μεγάλων παρακείμενων γεωργικών εκτάσεων και που δημιουργεί στη μαιανδρική διαδρομή της σημαντικούς υγροτόπους.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που είχαμε μια τόσο ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με ένα πανέμορφο κομμάτι της Φθιωτικής γης, πήραμε το δρόμο του γυρισμού χρησιμοποιώντας; τον παράδρομο της νέας Εθνική οδού.

Φωτογραφίες:





Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σεραφείμ Τούμπη, για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφερε συνοδεύοντας μας με το αυτοκίνητο και τους κ.  Δημήτρη Γκουντόπουλο και κ. Γιολδάση που μας συνόδευσαν με τα ποδήλατα.
Επικεφαλής των Ομάδων ήταν οι κ. Ιωάννης Σβώλης (4ο Γυμνάσιο), κ. Ζωή Μαμμή (7ο Γυμνάσιο), κ. Βασίλης Πάντος και κ. Αλέξανδρος Σακελλάρης (4ο Λύκειο)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου