Καλώς ήλθατε στον κόσμο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Καλώς ήλθατε στον ιστοχώρο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1998 από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Πόλυ Ράγκου και Ιωάννη Σβώλη.

Αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε ζητήματα του περιβάλλοντος που ζουν και κινούνται.

Τα τελευταία χρόνια, η Ομάδα συντονίζεται από τους καθηγητές: Σβώλη Ιωάννη (ΠΕ 86), Πιλάτο Βασίλειο (ΠΕ01), Ζωβοΐλη Ευαγγελία (ΠΕ 04) και Αθανασίου Μάγδα (ΠΕ07).


Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει τις εξής εργασίες:


ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ (1998-99)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (1999-2000)

ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (Α' & Β' ΜΕΡΟΣ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ) (2000-01 & 2001-02)

ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΡΕΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... (2002-03)

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2003-04)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ: ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2004-05)

ΛΑΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (2004-05)

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2005-06)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ(2006-2007)

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ (2007-08)

Ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ (2008-09)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ (2009-10)

ΔΕΛΤΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ (2010-11)

ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΥΔΑΤΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ (2010-11)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2011-12)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ(2011-12)
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2012-13)

ΕΔΑΦΟΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(2012-13)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (2013-14)
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (2013-14)
ΟΙΤΗ: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (2014-15)
ΟΙΤΗ: ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
(2014-15)
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ
(2015-16)
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
(2016-17)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (2017-18)

ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (2018-19)

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η τριήμερη επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας στην Κερκίνη



Ενημερωτικόν δελτίον εντυπώσεων,

της εκδρομής  της Περιβαλλοντικής Ομάδας του  4ου Γυμνασίου Λαμίας, με προορισμό: Θεσσαλονίκη , Σέρρες, Πορόϊα, λίμνη Κερκίνη, Κρούσια Κιλκίς



Όπως ενέκρινε ο Διευθυντής μας και πάντα  με τα υπό του νόμου προβλευθέντα, από την Πέμπτη 6/3/14 έως και το βράδυ του Σάββατου 8/3/14, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η εκδρομή μας.

Συγκεκριμένα:

Πέμπτη 6/3/14

Καιρός νεφελώδης, αλλά αίθριος με διαστήματα ηλιοφάνειας. Μετά από ενδελεχή τροχονομικό έλεγχο και ώραν 08:16 έχοντες ως οδηγό  λεωφορείου του ΚΤΕΛ Λαμίας τον κ. Φλώρο Δημήτριο, επιβιβαστήκαμε προς αναχώρησιν οι : 26 μαθητές μας, ο αρχηγός κ.Σβώλης Ιωάννης (μαθηματικός-πληροφορικής) και οι συνοδοί κ. Ζωβοΐλη Ευαγγελία (γεωλόγος) και κ. Πίλάτος Βασίλειος (θεολόγος). Παρόντες επίσης κατά την αναχώρησίν μας, ο πρόεδρος του Συλλόγου και κηδεμόνων κ. Καλαντζής Νικόλαος, ο ταμίας κ. Τούμπης Σεραφείμ και Δντής μας κ. Πάλλας Δήμος

  • 10:30 διερχόμενοι από Τέμπη, όλα βαίνουν καλώς και ο καιρός αίθριος με ηλιοφάνεια.
  • 11:30- 11:50 στάσις στο Όλυμπος Plaza Κορινού. Καθυστερήσαμε λίγο παραπάνω διότι κατά τον έλεγχο που πραγματοποιούμε πάντα  και όταν πηγαίνουμε, αλλά  και όταν φεύγουμε από κάπου, για τυχόν προϋπάρχουσες ή μεταγενέστερες ζημιές, διαπιστώσαμε, ότι ένας μαθητής μας της Ά γυμνασίου, τον οποίο εντοπίσαμε και νουθετήσαμε καταλλήλως, θεώρησε καλό να γράψει με ανεξίτηλο μαρακαδόρο στον καθρέπτη και σε μια θύρα του αποχωρητηρίου: «4ο Γυμνάσιο Λαμίας». Φυσικά ζητήσαμε παχύρευστο καθαριστικό και μπορεί «να σώθηκαν τα νύχια μας απ΄ το τρίψιμο» αλλά το καθαρίσαμε απολύτως.
  • 13:00-14:30 Με ηλιοφάνεια και ζέστη, επίσκεψις στον θεματικό τεχνοπάρκο ΝΟΗΣΙΣ το οποίο περιελάμβανε: 1) Έκθεση παλαιών αυτοκινήτων (άψογη η ξεναγός ), 2) Αναπαράσταση επιτευγμάτων αρχαίας τεχνολογίας, Με εκπληκτικά  εκθέματα, αλλά η ξεναγός «άνευ προφανούς λόγου και αιτίας» μας τα έδειξε πάρα πολύ γρήγορα…σαν να έκανε αγγαρεία ή τέλος πάντων σαν να είχε κάποιο επείγον ραντεβού…3) Διαδραστικά παιγνίδια πάνω σε φυσικά φαινόμενα, με τα οποία καταπιαστήκαμε όλοι με μεγάλη ευχαρίστηση, αλλά ο χρόνος απεδείχθη πολύ λίγος… η ξεναγός μας υπενθύμισε ότι τελείωσε ο χρόνος παραμονής μας εκεί χωρίς όμως να υπάρχει άλλο γκρουπ σε αναμονή…
  • 14:40-16:50 Απέναντι σχεδόν βρίσκεται ο Πολυχώρος Μediterranian Cosmos για φαγητό, ξεκούραση και τσουρέκι «Τερκενλής» .
  • 16:56 Άπαντες παρόντες και ευχαριστημένοι, αναχωρούμε από Θεσ/νίκη με ηλιοφάνεια, αλλά στο βάθος προς Σέρρες καραδοκεί , όχι απλώς συννεφιά , αλλά «μαυρίλα».
  • 17:30 Καταρρακτώδης βροχή, καθ΄οδόν προς Σέρρες, ενώ πλησιάζοντας, ένα τεράστιο, διπλό ουράνιο τόξο απλώνεται εμπρός μας, με τά άκρα του εκατέρωθεν της εθνικής οδού, ως αψίδα !  Υπάρχουν και σχετικές φωτογραφικές «αποδείξεις»..!
  • 18:10 Άφιξις στο 4 * * * *   ξενοδοχείο ACROPOL, με «σιγανοψιχάλισμα». Τακτοποίηση στα δωμάτια, έλεγχος για τυχόν προϋπάρχουσες ζημιές, υπενθύμιση για αποφυγή ζημιών ή αρπαγής «διαφόρων ενθυμίων»(=σουβενίρ) και λουτρό με «τζακούζι».Οι μαθητές μας σαν τα παπιά «μούλιασαν», έγιναν «φουφουδάτοι» και εγκαίρως ήσαν έτοιμοι, για βραδινή έξοδο.
  • 19:30-23:30 Με ψιλόβροχο, απολαύσαμε αυτή την όμορφη και άνετη επίπεδη πόλη, με τα  τεράστια πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους. Αγοράσαμε «ακανέδες» απ΄το Ρούμπο, 6 Ευρώ το κιλό και κατόπιν  Dolce Vita, στους εκπληκτικούς πεζοδρόμους των Σερρών, για φαγητό σε 2  διπλανά «σουβλατζίδικα» και απέναντί τους στο Sofa με ζωντανή μουσική, για ζεστή σοκολάτα, και χυμούς. Αυτά τα καταστήματα όχι μόνο τα ελέγξαμε, όσο το δυνατόν, για την ποιότητα, τις τιμές και το «ποιόν» των θαμώνων τους, αλλά ήμαστε και εμείς παρόντες.

Παρασκευή 7/3/14

  • 04:00 Οι μαθητές μας χωρίς να χτυπάνε πόρτες και χωρίς να κάνουν ιδιαίτερη φασαρία, με φωνές και γέλια, αφού έπαιξαν επιτραπέζια και με αριθμημένα έγχρωμα δελτάρια (=UNO),πάντα υπό τον διακριτικό, τακτικό έλεγχό μας, εξαντλήθηκαν και κοιμήθηκαν άπαντες.
  • 07:30 Εγερτήριο συνοδών για πρωινό κλπ
  • 08:00 Εγερτήριο μαθητών για το πλούσιο πρωινό το οποίο περιελάμβανε : γάλα, τσάϊ, καφέ(για συνοδούς), χυμό πορτοκαλιού, ψωμί φρυγανιές, κρουασάν, μαρμελάδες, μέλι, μαργαρίνη, κόρν- φλέϊκς λουκάνικα, μπέϊκον, αυγά βραστά, ομελέτα, αυγά τηγανητά, αυγοφέτες, χορτοπιτάκια, κασέρι, ένταμ, φρούτα πορτοκάλια και μπανάνες.

Φεύγοντας, μάς συνεχάρησαν πρώτα οι τραπεζοκόμοι, λέγοντας : «Τι παιδιά προσεκτικά είναι αυτά !...ξέρουν να τρώνε χωρίς να λερώνουν τα πάντα, χωρίς φωνές,.. μπράβο, μπράβο…από ποιό σχολείο είπαμε ότι είστε ;» …κλπ  Κατόπιν άλλα συγχαρητήρια από τους υπευθύνους της υποδοχής (Reception )του ξενοδοχείου, για την πολύ καλή  συμπεριφορά των μαθητών μας.

  • 09:10 Μετά το απολαυστικό πρωινό, το οποίο σχεδόν πάντες, τιμήσαμε δεόντως, ξεκινήσαμε, με συννεφιά, ψυχρούλα και ψιλόβροχο.
  • 09:50 – 11:15 Βυρώνεια. Επίσκεψις στο ερπετόρειο και ενυδρείο όπου είδαμε  ζώντα και βαλσαμωμένα ερπετά και Αλιγάτορα ζωντανό, με όνομα «Βύρων-Παντελής». Ακολούθησε σύντομη ενημέρωση από τον υπεύθυνο για την πανίδα και διευκρινιστικές ερωτήσεις απ΄τους μαθητές .Χαρακτηριστική ήταν η πάρα πολύ έντονη δυσοσμία, την οποία όμως σε 3΄ συνήθιζες …Κατόπιν επισκεφτήκαμε το διπλανό χώρο του ενυδρίου, όπου θαυμάσαμε εκπληκτικά είδη ψαριών, ενδημικών και εκ της αλλοδαπής.
  • 11:50 Άφιξις στό Κ.Π.Ε  Πορροΐων, όπου μάς υπεδέχθη ο εκεί υπεύθυνος Γκρίμπας Πασχάλης (διδάσκαλος) έλεγχος για τυχόν προϋπάρχουσες ζημιές, υπενθύμιση για αποφυγή ζημιών ή αρπαγής «διαφόρων ενθυμίων» (=σουβενίρ) και τακτοποίησις στους κοιτώνες (8 ατόμων)
  • 13:17 -16:40 Με συνοδό πλέον και τον κ. Γκρίμπα επισκεφτήκαμε : τη Λίμνη Κερκίνη, μονάδα με βουβάλια διαφόρων ηλικιών, το Φράγμα Λιθοτόπου, με το οποίο συγκρατούν και διαχειρίζονται  το νερό της λίμνης Κερκίνης, μονάδα με κατσικάκια, αρνάκια, περιστέρια, φασιανούς, λάμα και στρουθοκαμήλους. Οι μαθητές μας, ρωτούσαν συνεχώς, φωτογράφιζαν και έδειχναν «ξετρελαμένοι»…!
  • 17:10 Άφιξις στα Άνω Πορρόϊα ( τα οποία οι γηγενείς αποκαλούν : «στηθόδεσμο» λόγω του σχήματός τους, όταν τα βλέπεις από μακριά και δίκαιο έχουν !) Φαγητό στην ταβέρνα της πλατείας ( καλό περιβάλλον και λογικές οι τιμές (π.χ σουβλάκι 1,5 ευρώ, σνίτσελ 5 κλπ. Εμείς δοκιμάσαμε και προϊόντα βουβαλίσια. Προσωπικώς η μπριζόλα μού φάνηκε σαν σιτεμένο «κριαρο-τραϊσιο»κρέας , τά λουκάνικα, νόστιμα αλλά όπως αυτά των Τρικάλων και τα σουτζουκάκια όντως νόστιμα, αλλά  όπως αυτά που τρώμε και εδώ στο γιαουρτλου-κεμπάπ. Τέλος πάντων, ωραία ήσαν, αλλά το Ρουμελιώτικο το «χοντρό», το πρόβειο «δεν παίζεται»! Οφείλω  να τονίσω ότι και εδώ ο κ. Γκρίμπας Πασχάλης, ήταν εξυπηρετικότατος και δίπλα και στους μαθητές μας, ώστε να μην τους λείψει το παραμικρό ! Μέχρι και τραπεζομάντιλο έστρωσε σε άλλο τραπέζι, όταν κάποιοι μαθητές μας , θέλησαν ν΄αλλάξουν τραπέζι, για να έχουν καλύτερη θέα. Τακτοποίησε αμέσως το «πρόβλημα», πριν προλάβουμε να το καλοκαταλάβουμε…!
  • 18:15-19:20 Περίπατος «χωνευτικός»,στις παρυφές του δάσους, άνωθεν των Πορροΐων 2,8 χλμ η μισή διαδρομή, λίγο ζόρικη διότι ήτο ελαφρώς  ανηφορική…μετά όμως επιστρέφοντας είχαμε μια κατηφόραα .! Τέλος, απ΄εδώ μερικοί ξεχασιάρηδες, αγόρασαν επιτέλους «ακανέδες» μόνο που είχαν 2 ευρώ πιο ακριβά το κιλό απ΄ό,τι στις Σέρρες..!
  • 19:25 Επανήλθαμε στο Κ.Π.Ε, για ξεκούραση, λούσιμο στην πτέρυγα με τα λουτρά ( ήταν βεβαίως ατομικά, με χώρισμα )
  • 21:10 με τη φροντίδα του κ. Γκρίμπα Πασχάλη, έφθασε η παραγγελία με τά σουβλάκια(από1,5 ευρώ), μπιφτέκια(από 1ευρώ), λουκάνικα(από 1ευρώ) και μερικές μερίδες πατάτες (από 2 ευρώ ) Συνολικώς άξιζαν 50 ευρώ για όλους μας. Τά είχαμε παραγγείλει  απ΄το πρωί και είπαμε να τά φάμε εντός του Κ.Π.Ε, διότι όταν κάναμε έρευνα αγοράς. διαπιστώσαμε ότι: 1ον) δεν υπήρχε διαθέσιμο κατάστημα για να φάμε έξω στο χωριό και 2ον)με το λεωφορείο δεν μπορούσαμε να πάμε πιο μακριά, διότι δεν επιτρεπόταν να κινηθή μετά τις 21:00, καθ΄ ότι   για να αναχωρήσουμε την επομένη, στις 09:00 έπρεπε να συμπληρωθεί 12ωρο ακινησίας..!
  • 22:00-23:25 Με κ Σβώλη Ιωάννη και κ. Ζωβοΐλη Ευαγγελία, 20 μαθητές πήγαν για βόλτα σε νεανικά  καταστήματα του χωριού, Ο κ. Πιλάτος Βασίλειος έμεινε με τους μαθητές οι οποίοι επιθυμούσαν να παραμείνουν και να παίξουν επιτραπέζιο αντισφαίρησιν ( στα νεοελληνικά: πίνγκ- πόνγκ ) Τελικώς 8 μαθητές με τήν κ. Ζωβοΐλη επέστρεψαν στις 22:00 και παίξαμε παντομίμα. Όταν στις 23:25 επέστρεψαν και οι «τελευταίοι ξενύχτηδες», έβαλαν και αυτοί τις φόρμες κατακλίσεως, ολοκληρώθηκε η παρέα μας και παίξαμε και άλλα  ήσυχα επιτραπέζια παιγνίδια, όπως ζατρίκιον (=σκάκι ) , αριθμημένα έγχρωμα δελτάρια (= κάρτες UNO) Κοιμήθηκαν άπαντες  μέχρι τις 01:00

Σάββατο 8/3/14 – εορτή γυναικός…!

  • Εγερτήριο συνοδών στις 07:30 για πρωινό «Σπαρτιάτικο» το οποίο περιελάμβανε : Καφέ (για συνοδούς), τσάι, γάλα, ψωμί. μαρμελάδα. μέλι. Πάλι καλά…ήρωες είναι όσοι προσπαθούν να κρατήσουν «όρθια» τα Κ.Π.Ε. με αυτούς τους ελαχίστους πόρους, που τους διαθέτουν…Τα παιδιά σηκώθηκαν στις 08:00 και πήραν πρωινό.
  • 09:00 αναχώρηση, λίγη συννεφιά. Διήλθαμε από το Κιλκίς, όμορφη  η πόλη.
  • 10:40 -13:15 Με ελαφρά συννεφιά, φθάσαμε στον Βαλκανικό Βοτανικό κήπο. Μάς υπεδέχθη η γεωπόνος κ. Δαλαμπίρα Ευρώπη, η οποία απεδείχθη στην πορεία ότι είναι μια γλυκυτάτη, υπομονετική, ακούραστη με τους μαθητές νέα επιστήμων, η οποία με το χαμόγελο στα χείλη, ήταν πρόθυμη να λύση κάθε τους απορία….!Είμαι βέβαιος ότι είναι παιδαγωγός αρίστη για όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως, από το νηπιαγωγείο, μέχρι και το Πανεπιστήμιο. Πράγματι ,αυτοί οι οποίοι την επέλεξαν, έκαναν τη πιο σωστή επιλογή, γι΄αυτή τη θέση  Απολαύσαμε πληθώρα φυτών: αρωματικών και φαρμακευτικών. Δένδρων:  του δάσους(κυρίως βελανιδιές) καλλωπιστικών, οπωροφόρων. Είδαμε τεχνητούς υδροβιοτόπους με ανάλογη χλωρίδα και πανίδα. Πρώτη φορά είδαμε κελύφη σαλιγκαριών όχι στρογγυλά, αλλά με σχήμα στενόμακρο μυτερό, λες και ήταν  θαλάσσια μαλάκια. Άξιζε να παραμείνουμε άλλες τόσες ώρες εκεί μέσα, για να πάμε και σε άλλα μέρη του κήπου. Επισπεύσαμε όμως την επίσκεψή μας καθ΄ότι πύκνωναν τα σύννεφα, ευχαριστώντας την κ.  Ευρώπη  Δαλαμπίρα, η οποία ακόμη και όταν μάς ξεπροβόδιζε, ρωτούσε αν επιθυμούμε κάτι άλλο εμείς ή τα παιδιά .
  • 15:15- 16:10 Στάσις στο Όλυμπος Plaza Κορινού, (στο απέναντι του σταματήσαμε πηγαίνοντας προς Θεσ/νίκη) για φαγητό κλπ .Έγινε ξανά, ο σχετικός έλεγχος, με το που φθάσαμε καθώς και πριν φύγουμε. όλα άψογα. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι εδώ ξέχασε την τσάντα της κάπου μια μαθήτρια της πρώτης. Δεν θυμόταν πού ακριβώς…στη καρέκλα της, όταν έτρωγε; στην τουαλέτα; Πάντως λεφτά ή κινητό δεν είχε μέσα. Όταν μού το ανέφερε, ρωτήσαμε τον υπεύθυνο και σε λίγα λεπτά μας έφεραν την τσάντα, την οποία κάπου είχαν βρει. Ευχαριστήσαμε με θέρμη τον υπεύθυνο, αλλά από τη χαρά μας, δεν ρωτήσαμε, πού ήταν ξεχασμένη η τσάντα.
  • 17:00- 17:55 Καθ΄οδόν και λόγω βροχής στην Πιερία και επειδή πληροφορηθήκαμε ότι στον Παλαιό Παντελεήμονα, γίνεται το αδιαχώρητο λόγω πληθώρας αυτοκινήτων, εκδρομέων του Σαββάτου, δεν τηρήσαμε επακριβώς το πρόγραμμα και σταθμεύσαμε στην γέφυρα των Τεμπών, όπου και επισκευθήκαμε την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής. Μάλιστα ένας συνοδηγός από  διερχόμενο Ι.Χ. βγαίνοντας σχεδόν ο μισός έξωθεν του παραθύρου του μας φώναξε: « Ανάψτε και για μας ρε παιδιά ένα κεράκι ι ι» Επειδή ένιωσα την ειλικρίνεια  της κραυγής του, πραγματοποίησα την επιθυμία του…Τα παιδιά μας, ευχαριστήθηκαν πολύ και με αυτή τη στάση. Παραξενεύτηκαν και διασκέδασαν με την ταλάντωση της γέφυρας, «άναψαν και ένα κεράκι» στην εκκλησία, έβγαλαν φωτογραφίες, θαύμασαν το τοπίο.
  • 19:58 Επιστρέψαμε στη Λαμία, άπαντες «σώοι και αβλαβείς», πλήρως ευχαριστημένοι και με σωρεία θετικών ερεθισμάτων και εντυπώσεων.

 Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω:
1)      Από τη «νέα γενιά» καθηγητών του 4ου Γυμνασίου την κ. Ζωβοΐλη Ευαγγελία, για την υπευθυνότητα την οποία επιδείκνυε κάθε στιγμή και για την τρυφερότητα και αγάπη με την οποία επέλυε κάθε παραπονάκι, ιδιαιτέρως των μικρών μας μαθητών σαν αληθινή μητέρα.

2)      Από τους βετεράνους καθηγητές, της Περιβαλλοντικής ιδέας και ευαισθησίας, την «ψυχή» της Περιβαλλοντικής ομάδος του 4ου γυμνασίου, τον αρχηγό της εκδρομής κ.Σβώλη Ιωάννη, ο οποίος με ευαισθησία αντιμετωπίζει καταστάσεις και επιλύει «εν τη γεννέσει» τους τα όποια προβλήματα. Του εύχομαι καλή δύναμη για μελλοντικές επιτυχείς εξορμήσεις !

Όσο για μένα, θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου, διότι έχω τέτοιους συνεργάτες, μέσα από τους οποίους δύναμαι και εγώ να προσφέρω, όσο το δυνατόν περισσότερα στο σχολείο μου.

 Εν κατακλείδι, ευχαριστίες και στον Δντή μας κ.Πάλλα Δήμο, ο οποίος έχει το σωστό αισθητήριο, να εγκρίνει τα  επιλεγμένα από εμάς προγράμματα αλλά και τις αρμονικές συνεργασίες, μεταξύ συναδέλφων καθηγητών, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για τη σχολική μας μονάδα.



Λαμία, Δευτέρα 10/3/14

Ο Αρχηγός της εκδρομής:  Σβώλης Ιωάννης                                                                    
Οι συνοδοί : Ζωβοΐλη Ευαγγελία,  Πιλάτος Βασίλειος                                                                         

Ο  συντάξας: Πιλάτος Βασίλειος

                                                                              

                                                                                                                     

 Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό:
                                                   

                                                                                                  


 


2 σχόλια:

  1. Καλή πρόοδο σέ όλα τά παιδιά μας καί μακάρι οι ευαισθησία καί οι περιβαλλοντικές τους ανησυχίες, νά επηρεάσουν κατά τρόπο θετικό όχι μόνο " τόν μικρό-κοσμό τους ",αλλά καί τό ευρύτερο περιβάλλον τους,από όποια θέση καί άν κατέχουν "αύριο", στήν κοινωνία. *Πιλάτος Βασίλειος*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο υπάρχουν εκπαιδευτικοί με όρεξη και υπεύθυνοι ΚΠΕ που κρατούν ζωντανή την Περιβαλλοντική εκπαίδευση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή