Καλώς ήλθατε στον κόσμο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Καλώς ήλθατε στον ιστοχώρο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λαμίας.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1998 από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου Πόλυ Ράγκου και Ιωάννη Σβώλη.

Αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, που διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε ζητήματα του περιβάλλοντος που ζουν και κινούνται.

Τα τελευταία χρόνια, η Ομάδα συντονίζεται από τους καθηγητές: Σβώλη Ιωάννη (ΠΕ 86), Πιλάτο Βασίλειο (ΠΕ01), Ζωβοΐλη Ευαγγελία (ΠΕ 04) και Αθανασίου Μάγδα (ΠΕ07).


Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει τις εξής εργασίες:


ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ (1998-99)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (1999-2000)

ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ (Α' & Β' ΜΕΡΟΣ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ) (2000-01 & 2001-02)

ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΡΕΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... (2002-03)

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2003-04)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ: ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2004-05)

ΛΑΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (2004-05)

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2005-06)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ(2006-2007)

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ (2007-08)

Ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ (2008-09)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ (2009-10)

ΔΕΛΤΑ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ (2010-11)

ΞΗΡΙΑΣ, ΕΝΑ ΥΔΑΤΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ (2010-11)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2011-12)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ(2011-12)
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ(2012-13)

ΕΔΑΦΟΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(2012-13)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (2013-14)
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (2013-14)
ΟΙΤΗ: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (2014-15)
ΟΙΤΗ: ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
(2014-15)
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ
(2015-16)
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
(2016-17)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (2017-18)

ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (2018-19)
ΑΕΙΦΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ (2019-20)
ΑΕΙΦΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
(2020-21)
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
(2021-22)
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ
(2022-23)
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
(2022-23)
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
(2022-23)

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Η επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας στο ΚΠΕ Κρεστένων



Λαμιακά «άνθη», 29 για την ακρίβεια, στην  εύφορη  Ηλειακή  γή.  

Οδεύοντας προς το τέλος των εργασιών της, η περιβαλλοντική ομάδα του 4ου Γυμνασίου μας, πραγματοποίησε την από μηνών δρομολογηθείσα, βιωματική – περιβαλλοντική δραστηριότητα στα Κρέστενα, του πάλαι ποτέ, «νομού» Ηλείας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου 2017, συμφώνως με το εγκεκριμένο πρόγραμμα.
  Ο «καθ΄ύλην αρμόδιος», για τις εργασίες και τις συγκεντρώσεις της περιβαλλοντικής μας ομάδος, κατά την διάρκεια του έτους καθώς και για το «εν γένει τρέξιμο», όπως: τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τά Κ.Π.Ε., τον τρόπο μεταφοράς κλπ, όπως πάντα ο πληροφορικομαθηματικός μας κ. Σβώλης Ιωάννης, ο οποίος ήταν και αρχηγός.

Κυριακή 19/2/17
Η αποχώρηση στις 08:17 του ευγενεστάτου τροχονόμου, ο οποίος προέβη σε έλεγχο ενδελεχή, το πρωί της Κυριακής, εμπρός από το σχολείο μας, «έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα» για τη έναρξη του ταξιδιού μας, με αίθριο καιρό και σποραδικά ηλιακά χαμόγελα….τραγούδια αλλά και κατά διαστήματα υπενθύμιση του στόχου και του σκοπού του ταξιδιού μας, κυρίως από τις σημειώσεις των συνειδητοποιημένων μαθητών μας και ευτυχώς είναι σχεδόν στο σύνολό τους ….
Ολιγόλεπτος  στάση λόγω «εκτάκτου ανάγκης», κυρίως του «ισχυρού φύλου» στην Ιτέα, στις 10:22 έως τις 10:39.
Στην αρχή της εισόδου των Πατρών και στα αριστερά μας βρίσκεται το εκπληκτικό και εξωτερικώς νέο αρχαιολογικό (και όχι μόνο αρχαιολογικό) μουσείο Πατρών, το οποίο επισκεφθήκαμε. Βαθμολογία συμπεριφοράς μαθητών μας: «λίαν καλώς». Όσα γράφω δεν το «εκβάλω εκ της κεφαλής μου» αλλά οφείλονται στα επανειλημμένα  «συγχαρητήρια» των φυλακών και υπευθύνων των μουσείων, όπου και αν πήγαμε.
«Μπράβο στα παιδιά σας!.. πού να δείτε  τι κάνουν άλλα τερα…έεχμμ παιδάκια…!» μού τόνισε η  χαριτόβρυτος μελανοβόστρυχος υπεύθυνος του μουσείου. Μα και ο εξωτερικός φρουρός, παρόμοια μού τόνισε, διότι δεν χρειαζόταν να τρέχει στον περίβολο του μουσείου, μην τυχόν γράψουν κάτι ή κάνουν κάτι οι μαθητές. Ίσως κάποιος εκτός πνεύματος και  τρόπου διαπαιδαγωγήσεως του 4ου Γυμνασίου να με ξαναχαρακτηρίσει  προκατειλημμένο υπέρ των μαθητών μας ή υπερβολικώς επιεική απέναντί τους, όπως σχολίασαν για πιο παλιές δραστηριότητές μας. Του τονίζω λοιπόν ότι:
1) Όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι όταν κρίνουμε  ότι χρειάζεται  «νουθετούμε καταλλήλως» τους μαθητές μας, όπως θα κάναμε και για τα βιολογικά μας παιδιά, με γνώμονα την αγάπη.
2) Αν υπήρχε η κατάλληλη νομική κάλυψη και πληρούσε ο ίδιος τις «προϋποθέσεις και δυνατότητες» συνοδού παιδαγωγού ας μας ακολουθούσε σε μια ανάλογη δραστηριότητά μας.
Οι συνάδελφοι: κ. Σβώλης Ι. και κ. Αντωνολουκά Χρυσούλα (Φυσικής Αγωγής, υδ/ντρια και κριτής Ολυμπιακών αγώνων του 2004 ) όπως και εγώ, αισθανθήκαμε ότι είχαμε μαζί μας 29 όχι απλώς  μαθητές, αλλά 29 παιδιά μας. Τα εύσημα λοιπόν μεταφέρω σ΄ όλους τούς γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας, διότι ό,τι επιτυγχάνουμε, οφείλεται στην κατά κανόνα αρμονική συνεργασία μαζί τους .
     Εξαίρεση  βεβαίως αποτελούν 1 ή 2  φέτος, οι οποίοι φέρονται σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους ή καθηγητές, αναλόγως σε ποια τάξη είναι κάθε χρονιά  το παιδί τους, βλέπετε μαθαίνονται όλα όσα γίνονται «στη γούρνα της Λαμίας») κατά τρόπο αυθάδη και  αναίσχυντο  απαιτώντας μόνο το «άριστα», για το παιδί τους  και άς μην το αξίζει ….τί να πώ ;…,λές και «ζουν σ΄ άλλο πλανήτη» π.χ. σ΄ένα από τους πλανήτες που ανακάλυψε προσφάτως η ΝASA !
……………………Μετά το «Για κάποιον χτυπάει η καμπάνα» συνεχίζω :
Επισκευθήκαμε τον  επιβλητικό Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέου όπου όλοι οι μαθητές  εισήλθαν και κοσμίως παρατηρούσαν την αρχιτεκτονική και τον τρούλο του ναού. Όταν ήταν να αποχωρήσουμε παρατηρήσαμε ότι  δεν ήσαν στο κεντρικό κλίτος αρκετοί μαθητές μας, ενώ δεν είχε βγει κανείς. Πηγαίνω στο δεξιό κλίτος, εντός του ναού, όπου συνειδητοποιώ, ότι  έγραφαν τά ονόματα αγαπημένων τους προσώπων «υπέρ υγείας». Ναι και αυτή τους η ενέργεια, οφείλεται κυρίως «στα σπίτια» τους! Μέσα στο άγχος της ευθύνης, άν και θεολόγος, δεν το είχα θυμηθεί. Συγκινημένος, ακολούθησα το παράδειγμά τους ! «Γηράσκω λοιπόν , αεί διδασκόμενος» …..!
Φθάσαμε στην μαθητική εστία του Κ.Π.Ε. Κρεστένων στις 18:30, όπου τακτοποιηθήκαμε στους κοιτώνες. Στίς 19:30 τά αγόρια με συνοδούς τον κ. Σβώλη και την κ. Αντωνολουκά, βγήκαν πρώτοι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ -Ολυμπιακός (1-0). Μέ τά κορίτσια βγήκαμε στις 21:00, όπου διαπιστώσαμε ότι είχαμε «κάνει κατάληψη» στο ταχυφαγείο το οποίο διέθετε συνδρομητική τηλεόραση. Οί «ντόπιοι» προφανώς προτιμούσαν τά «καπνιστικά μπάρ». Επιστροφή για ύπνο στις 22:22. Τραγούδια, παιχνίδια όπως παντομίμα και γενικώς κόσμια συμπεριφορά. Παρατήρησα ότι τους άρεσε να τρέχουν, πέρα-δώθε χωρίς παντόφλες, ίσως «για να λαμβάνουν τη γήινη ενέργεια»! Λυπήθηκα μόνο τά καλτσάκια τους, τά οποία έγιναν τόσο «ΟΜΟ» (=Σουλεϊμάν Όμο, παικταράς φέτος της Λαμιάρας μας )
που θα χρειαστεί κουτί ολόκληρο από το ομώνυμο απορρυπαντικό, για να καθαρίσουν! Μόλις ησύχασαν άπαντες, «κλείναμε και εμείς βλέφαρο» εκ περιτροπής.

Δευτέρα 20/2/17
Μετά το πρωινό : γάλα, ψωμί, βουτυράκια, μέλι , επεξεργασμένες φλοίδες καλαμποκιού αλλά ο χυμός από «κτί» (= συσκευασία τετραπάκ ) και ώρα 09:45 στήν Αρχαία Ολυμπία, Αρχαιολογικό μουσείο .Χώρος υποβλητικός! Μείναμε εκστασιασμένοι! Κάναμε μέχρι και αγώνες, όταν σταμάτησε για λίγο το ψιλόβροχο. Συμπεριφορά μαθητών άψογη! Συμπεριφορά καιρού, απαράδεκτη! Όσο ήμαστε  έξω, ψιλόβρεχε σχεδόν συνεχώς, μόλις πήγαμε μέσα στο μουσείο σχεδόν σταμάτησε η ψιχάλα…!
Αξίζει να αναφέρω και το ότι εκείνη την ημέρα είχαν απεργιακές κινητοποιήσεις οι υπάλληλοι των αρχαιολογικών χώρων. Παρ΄όλ΄αυτά, κάτι οι  ευγενικές διαπραγματεύσεις του κ. Σβώλη, κάτι το αφοπλιστικό χαμόγελο της κ. Αντωνολουκά, κάτι το ότι «παίζει και ένας δικός μας στη Λαμία, ο Κωτσώνης..!» όπως μας είπαν εισήλθαμε θριαμβευτικώς ! Ρωτήσαμε και για ξεναγό, (η  οποία  πέρασε μπροστά μας, καθώς έκανε ελαφρό τροχάδην). Τήν ειδοποίησαν οι φύλακες, ήλθε, αλλά η τιμή που μας ζήτησε ήταν 70 Ευρώ για τον εξωτερικό χώρο και 30 Ευρώ για το μουσείο! Τιμή «Ολυμπιακών αγώνων»!...έ..! της είπαμε να συνεχίση το τροχάδην…δηλαδή θα ήταν άσχημα να πάρει π.χ. 30 Ευρώ;… ένα περιζήτητο σήμερα μεροκάματο ; «Τσιμπολογήσαμε» μαζί με τά παιδιά σέ καταστήματα της περιοχής και διαπίστωσαν οι μαθητές μας , ότι ξόδευαν για να φάνε περισσότερα, απ΄ ό,τι θα πλήρωναν αν έτρωγαν μέσα στην Εστία… ( 7 Ευρώ κοστίζει:  κοτόπουλο με πατάτες φούρνου, σαλάτα φέτα, μπανάνα είτε μαθητής , είτε καθηγητής ). Δεν πειράζει και αυτό «μάθημα» ήταν ….
Από 15:11-17:00: Παρουσίαση του προγράμματος: «Προϊόντα της Ηλειακής γής» , με ενεργό συμμετοχή των μαθητών μας.
Ακολούθησε επίσκεψη στις 17:10 με τον υπεύθυνο του ΚΠΕ, κ. Πέτρο Γαβρά, και το μέλος της Π.Ο. κ. Μαρία Σχοινά, σ΄ ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο, όπου εξήγησαν στους μαθητές  μας, τά στάδια επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, μέχρι την εξαγωγή του ελαιολάδου και την εμφιάλωση. Τέλος τους παρουσίασαν, ένα μεγάλο δίσκο με φρεσκοψημένο ζυμωτό  ψωμί με λαδορίγανη. «Ώχ!» σκέφτηκα «δεν θα καταδεχθεί κανένα παιδί…πώς θα τά φάμε ;..» Προφανώς όμως, επειδή τά «είχε χορέψει η πείνα», έκαναν φλούδα»  ό΄τι  υπήρχε στο δίσκο ! Ώρα19:00 επιστροφή στο ΚΠΕ και δρώμενα: ομαδικά περιβαλλοντικά παιχνίδια, τά οποία προάγουν την εμπιστοσύνη, συνεργασία, ευαισθησία και αυτοπεποίθηση, μετρήσεις μεταφορικού αποτυπώματος προϊόντων και αποτελέσματα με τη χρήση Η/Υ και τέλος παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού.
Ακολούθησε έξοδος με τη διακριτική συνοδεία και επίβλεψη των συνοδών, από 21:00- 23:01 για «τσιμπολόγημα». Στην Εστία κατόπιν τά γνωστά…..

Τρίτη 21/2/17
Κατεβάσαμε τά πράγματά μας, φάγαμε γιά πρωϊνό γιγαντιαίο (όσο μισή μπαγκέτα) «σάντουιτς»με μπιφτέκι, πατάτες ντομάτα τυρί κίτρινο, πολύ «ντελίσσιους».
Από 09:00-12:30 περιήγηση στη πόλη του πύργου με την τεράστια πλατεία (όσο και οι 4 δικές μας μαζί!), επίσκεψη στην παλιά αγορά καθώς και στο θαυμάσιο αρχαιολογικό μουσείο με τά υάλινα κοσμήματα, εκτός των άλλων. Συνοδός μας η αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΠΕ, κ. Αγγελική Τσούρα οποία ήταν άψογη ξεναγός!
Στις 12:40,  αφού  φάγαμε: νοστιμότατο κοτόπουλο με πατάτες φούρνου, λαχανομαρουλοσαλάτα, φέτα και μπανάνα (22cm όσες πρόλαβα να μετρήσω, διότι κουβαλώ πάντα μαζί μου είδη ραπτικής και μεζούρα) Πληρώσαμε για το ανωτέρω , μαθητές και καθηγητές 7 Ευρώ καθ΄ ένας μας. Μόνο προ ΔΝΤ ήταν δωρεάν το γεύμα στις εστίες .
Από 15:00-16:00 επίσκεψη και ξενάγηση από την εκεί υπεύθυνο, στο περίπτερο του Φορέα Διαχείρισης του Δάσους Στροφυλιάς, στην περιοχή Καλογριάς. Μάς έδωσαν έντυπα και «κονκάρδες». Μιά βόλτα στο δάσος της περιοχής με τον υδροβιότοπο και τις κουκουναριές, όπου τά παιδιά μας ξετρελάθηκαν με τά διάφορα παιχνίδια τους. Επιβίβαση στο λεωφορείο, «αναγκαία» στάση στη Ναύπακτο19:00-19:30, βόλτα στο παλιό  λιμάνι και αισίως επιστροφή στη Λαμία στις 21:30
Γονείς και κηδεμόνες, ΕΥΓΕ! Εσταί  υπερήφανοι, για τά «λουλούδια» σας, όχι απλώς και μόνον, επειδή είναι παιδιά σας, αλλά διότι απ΄ό,τι φαίνεται θα γίνουν με την κοινή μας προσπάθεια,  ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΛΟΙ  και χρήσιμοι για την κοινωνία.
Εν κατακλείδι ευχαριστώ, τους εκλεκτούς συναδέλφους μου, τους οποίους αν και γνωρίζω από το 2001, πάντα με εντυπωσιάζουν με την πνευματική τους ευρύτητα , την ευαισθησία, την παιδαγωγική τους επάρκεια και ετοιμότητα και εκτός αιθούσης!
Ευχαριστώ την υδ/ντριά μας κ. Αντωνολουκά η οποία προσέφερε «ως φιλόστοργος μήτηρ» κάθε είδους βοήθεια ιδιαιτέρως στις μικρές μας κυρίες, αλλά και στα αγόρια, π.χ. καραμέλες για το λαιμό. Ακόμη προσέφερε τις «ιατρικές της υπηρεσίες» με το κινητό της φαρμακείο και σε μαθήτρια της αλλοδαπής, σταματώντας ρινορραγία!
Τέλος θερμές ευχαριστίες στον συνάδελφο Σβώλη Ιωάννη, έναν «άοκνο» εδώ και χρόνια  θιασώτη του περιβαλλοντικού ακτιβισμού, κοντά στο οποίο έμαθα πολλά και με έκανε να «σηκωθώ απ΄ τον καναπέ και να βγω απ΄το καβούκι μου».
Καλή δύναμη για τη συνέχεια Γιάννη και πάλι σ΄ ευχαριστώ, διότι έμαθα από εσένα, πως ό,τι πράττουμε, καλό είναι και να το πιστεύουμε και να το εφαρμόζουμε  στην καθημερινότητά μας, όπως άλλως τε κάνεις και εσύ !

Λαμία: 22/2/17

Μετ΄εκτιμήσεως και αγάπης
Πιλάτος Βασίλειος
(ΠΕ 01= Θεολόγος σημαίνει η ειδικότητά μου.)

Εγώ πάντως θεωρώ, ότι είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος με τη γνώση αλλά καί  τη βοήθεια του Θεού, προσπαθεί να δημιουργήσει, πιο καλούς ανθρώπους, ευχόμενος οι μαθητές μου να βρούνε στο μέλλον δασκάλους πιό καλούς από μένα, διότι  αξίζουν πάντα το καλύτερο !!

Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό δια χειρός Β. Πιλάτου και Ι. Σβώλη





















Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε ο Δήμος Λαμιέων για το ξερίζωμα των πρόσφατων φυτεμένων δενδρυλλίων στην περιοχή της Ν. Μαγνησίας

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε ο Δήμος Λαμιέων δια του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πρασίνου & Περιβάλλοντος, Γιώργου Λάμπρου μετά από το ξερίζωμα των δέντρων που πρόσφατα είχαν φυτέψει συνδημότες μας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου σε κοινόχρηστο χώρο του Δήμου στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας.
Το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του είναι ζωτικής σημασίας, μας αφορά όλους και οφείλουμε να το περιφρουρούμε. Η καταστροφή του δε, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και αυστηρότητα και οι πολίτες να μην μένουν αμέτοχοι στη καταπάτηση της περιουσίας του Δήμου, περιουσία που πάνω από όλα τους ανήκει.

 
 

Πηγή: www.lamia.gr

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Νεαρή αρκούδα στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς


Η παγωμένη λίμνη της Καστοριάς, προσέλκυσε μια νεαρή αρσενική αρκούδα και προσέφερε μοναδικές σκηνές της άγριας φύσης σε όσους την παρακολούθησαν.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο εδώ
Μοναδικές σκηνές άγριας φύσης στην παγωμένη λίμνη - Bίντεο από drone Πηγή: www.lifo.gr
Μοναδικές σκηνές άγριας φύσης στην παγωμένη λίμνη - Bίντεο από drone Πηγή: www.lifo.gr
Μοναδικές σκηνές άγριας φύσης στην παγωμένη λίμνη - Bίντεο από drone Πηγή: www.lifo.gr
Μοναδικές σκηνές άγριας φύσης στην παγωμένη λίμνη - Bίντεο από drone Πηγή: www.lifo.gr

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Εξοικονόμηση Ενέργειας





Αυτό που συνδέει τη χρήση των κτηρίων και των αυτοκινήτων, είναι η ενέργεια. Τα κτήρια χρειάζονται ενέργεια για να θερμανθούν, να ψυχθούν, αλλά και για τις ευρύτερες λειτουργικές τους ανάγκες, ενώ τα αυτοκίνητα για να κινηθούν. Η απαιτούμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε ένα οικονομικό και ένα περιβαλλοντικό κόστος, για τα οποία υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να τα λαμβάνουμε υπόψη και να προσπαθούμε να τα διατηρούμε όσο χαμηλότερα μπορούμε.
Από το σχετικό Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας της WWF, μπορούμε να πάρουμε πολύ καλές ιδέες. Κατεβάστε τον από εδώ.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Θέλεις να υιοθετήσεις έναν χώρο πρασίνου;



O Δήμος Λαμιέων, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, απευθύνει πρόσκληση  εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υιοθεσία χώρων πρασίνου από ιδιώτες, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα, σχολεία και ομάδες πολιτών που επιθυμούν να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας των χώρων αυτών.
Προτεινόμενοι χώροι για υιοθεσία είναι οι πιο κάτω:
  • Πλατεία οδού Κραββαρίτου,
  • Κοινόχρηστος χώρος οδού Βελουχιώτη,
  • Κοινόχρηστος χώρος οδού Ηρώων Πολυτεχνείου & Ευθυμίου,
  • Κοινόχρηστος χώρος οδού Μ. Δαμασκηνού & Φατσέα,
  • Πλατεία οδού Κιθαιρώνος, άνω Καλύβια,
  • Κοινόχρηστος χώρος οδού Δραγατσανίου (Αναψυκτήριο Κάγκαρος),
  • Λόφος Μιχαήλ & Γαβριήλ,
  • Πάρκο Αμφιθέας (οδός Παλαμά),
  • Κοινόχρηστος χώρος οδού Παπαδημητρίου & Κάκου,
  • Κοινόχρηστος χώρος οδού Αλύτρωτων Πατρίδων & Μούρτζου,
Ο ενδιαφερόμενος για Υιοθεσία χώρων πρασίνου, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην Αρμόδια Υπηρεσία όπου θα αναφέρει το χώρο που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει, αλλά και τις όποιες παρεμβάσεις προτίθεται να υλοποιήσει στο χώρο αυτό. Κατόπιν θα συντάσσεται μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου-αναδόχων συμφωνητικό το οποίο πριν συναφθεί θα πρέπει να έχει την έγγραφη έγκριση της Υπηρεσίας Πρασίνου, όσο αφορά τη διαχείριση του φυτικού υλικού, αλλά και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σε περίπτωση που οι παρεμβάσεις θα αφορούν στις κατασκευές-εξοπλισμό του χώρου
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το συμφωνητικό διαρκείας 12 μηνών, είναι ενδεικτικώς οι ακόλουθοι:
Ο ανάδοχος εθελοντής οφείλει:
  • Να φροντίζει την καθαριότητα του πάρκου τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.
  • Να φροντίζει το πάρκο μετά από τυχόν οργάνωση εκδήλωσης ή συνάντησης με δική του υπευθυνότητα.
  • Να προβαίνει στη φύτευση δέντρων, λουλουδιών στα υπάρχοντα παρτέρια μετά από συνεννόηση με την υπηρεσία πρασίνου.
  • Να φροντίζει τα λουλούδια και φυτά του πάρκου (πότισμα, βοτάνισμα, κλάδεμα κ.τ.λ.)
  • Να κουρεύει το χλοοτάπητα τους εαρινούς, θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε περίπτωση που ο χώρος διαθέτει χλοοτάπητα.
  • Οποιαδήποτε εκδήλωση ή δραστηριότητα προτίθεται να αναλάβει στο πάρκο να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του αντίστοιχου Δημοτικού Διαμερίσματος.
  • Σε περίπτωση που συμμετέχουν σε δράσεις και παιδιά, θα πρέπει να φροντίζει να υπάρχει επίβλεψη ενηλίκου.
  • Οφείλει να ενημερώνει εγγράφως την υπηρεσία Πρασίνου για την παραίτησή του από το Πρόγραμμα.
  • Δεν επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται με οποιοδήποτε κέρδος το πάρκο (π.χ. τοποθέτηση καντίνας, εισιτήριου εισόδου, κ.τ.λ.)
  • Δεν επιτρέπεται να μεταβιβάσει σε τρίτον την φροντίδα του πάρκου.
  • Δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο πάρκο και οποιαδήποτε κατασκευή χωρίς την έγκριση του Δήμου και των Διευθύνσεων: α) Περιβάλλοντος -Τοπικής & Αγροτικής Ανάπτυξης και β) Τεχνικών Έργων – Δόμησης – Δικτύων & Ενέργειας.
     Αρμόδια υπηρεσία για την επικοινωνία - συνεργασία του Δήμου με τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες,  ορίζεται η Δ/νση Περιβάλλοντος Τοπικής & Αγροτικής  Ανάπτυξης του Δήμου Λαμιέων.
Ο Δήμος αναλαμβάνει:
  • Την παροχή νερού και ρεύματος.
  • Την αποκατάσταση ζημιών από βανδαλισμούς.
  • Την αποκομιδή των απορριμμάτων.
  • Την παροχή λιπασμάτων για τη λίπανση του πάρκου και όποτε είναι εφικτό την παροχή φυτικού υλικού (εποχιακά άνθη, δένδρα, θάμνους) .
  • Την επίβλεψη και την παρακολούθηση της υιοθεσίας, δυνάμενος να την καταγγείλει εφόσον κριθεί ότι παραβιάζονται οι όροι της.
  • Την πινακίδα υιοθεσίας του πάρκου (μορφή, διαστάσεις).
  • Τη στήριξη με οποιοδήποτε τρόπο των παρεμβάσεων του αναδόχου.
  • Ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναρτήσει στη ιστοσελίδα του Δήμου την παρούσα πράξη του.
Επίσης με απόφαση τριμελούς επιτροπής, θα απονέμεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος)  σχετικός έγγραφος έπαινος στον ανάδοχο του καλύτερου υιοθετημένου χώρου πρασίνου.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τοπικής και Αγροτικής  Ανάπτυξης του Δήμου Λαμιέων στα τηλέφωνα: 22313 51002 και 22310 33656.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

«Έξυπνη» γεωργία και υγιεινή τροφή είναι η διέξοδος

Του Γιώργου Κολέμπα

 Η γεωργία και η διατροφή είναι ο τομέας από τον οποίο θα ξεκινήσουμε για την απαραίτητη αλλαγή στο σημερινό κυρίαρχο αναπτυξιακό-καταναλωτικό μοντέλο, το οποίο με αφορμή τη σημερινή συνολική κρίση έδειξε τα όριά του. Μέσα από καλλιέργειες-εκτροφές που θα μπορούν να θρέφουν τους ανθρώπους, καλά και συνεχώς. Μια γεωργία που χωρίς να καταστρέφει τον υπόλοιπο κόσμο και χωρίς να μπαίνει στον ζουρλομανδύα της μεγιστοποίησης του κέρδους μέσω της αγοράς, θα μπορεί να εξασφαλίζει την «ευζωία» των νέων γενιών των ανθρώπων.
Οι κυρίαρχες σήμερα οικονομικές-πολιτικές ελίτ στηρίζονται στην ουτοπία ότι το «μαγικό ραβδί» της αγοράς και η περισσότερη επιστήμη-τεχνολογία θα μας λύσουν τα προβλήματα και στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από την καλλιέργεια και εκτροφή βελτιωμένων (υβριδίων) και γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) ποικιλιών και ρατσών. Αντίθετα, η πλειοψηφία των «από κάτω» δε μπορεί παρά να στηριχθεί στη συνεργασία των αγροτικών κοινοτήτων για την παραγωγή αρκετής και υγιεινής τροφής, αν θέλει να επιδιώξει την ευζωία της σε ένα καλύτερο κόσμο. Είναι σήμερα κατανοητό ότι τα ανθρώπινα σώματα χρειάζονται ενέργεια για την ανάπτυξη και συντήρησή τους. Αλλά όχι μόνο. Oι διατροφολόγοι λένε ότι εκτός από ενέργεια χρειάζονται και «λάδωμα» για τις διάφορες λειτουργίες τους (χρειάζονται π.χ. ουσίες που δρουν σαν μεσάζοντες σε διάφορους μεταβολικούς κύκλους και διαδρομές), καθώς και διάφορα «δομικά υλικά» για να «κτίζουν» ή να «ανακαινίζουν» τη σάρκα. Όλα αυτά εξασφαλίζονται από τη κατανάλωση της τροφής1, από τα συστατικά που την απαρτίζουν.
Τα απαραίτητα συστατικά της τροφής είναι: υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες-τα λεγόμενα «μακροθρεπτικά» συστατικά- και επίσης μέταλλα, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία-τα λεγόμενα «μικροθρεπτικά» συστατικά. Οι άνθρωποι χρειάζονται κατά Μ.Ο. περίπου 2700 θερμίδες2, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. Το διατροφικό μοντέλο των πλουσίων δυτικών περιέχει πολύ κρέας, άρα πολλά λίπη. Συνήθως εξασφαλίζουν το 40% των θερμίδων τους από το λίπος.
Τα πολλά λίπη όμως επιφυλάσσουν όχι μόνο μεγάλο βάρος, αλλά και πολλά είδη καρκίνων και καρδιακά νοσήματα (στεφανιαία κυρίως). Η ιδανική δίαιτα θα ήταν αν εξασφαλίζαμε γύρω στο 20% των θερμίδων από λίπη3 Οι πρωτεΐνες είναι - μαζί με το νερό - κύριο συστατικό του σώματος (στους μυς, στις μεμβράνες, ερυθρά αιμοσφαίρια, αντισώματα, ορμόνες, ένζυμα κ.λπ). Παλιότερα στη Δύση-Βορρά κυριαρχούσε η άποψη ότι χρειαζόμαστε καθημερινά μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών για να είμαστε υγιείς (δίαιτα με 12-15% πρωτεϊνη). Σήμερα μελέτες δείχνουν ότι το καλύτερο είναι μια δίαιτα με λιγότερο από 5% πρωτεϊνη4 και αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν την απαραίτητη για αυτούς πρωτεϊνη από τα δημητριακά και τα όσπρια, πράγμα που έκαναν μέχρι τώρα μόνο οι χορτοφάγοι (αποδεδειγμένα πιο υγιείς σε σχέση με τους ευτραφείς υπέρβαρους αυτού του κόσμου).
Φυσικά τα ζωικά προϊόντα μας εξασφαλίζουν και κάποια απαραίτητα συστατικά όπως τα βασικά μέταλλα ασβέστιο και ψευδάργυρο, που δεν υπάρχουν σε ικανές ποσότητες στα φυτικά αντίστοιχα. Δεν θα πρέπει να τα διαγράψουμε εντελώς από τη καθημερινή μας δίαιτα, αλλά δεν χρειάζεται να στηρίζουμε τη δίαιτά μας κύρια στα ζωικά προϊόντα.
Αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη μελλοντική «φωτισμένη» γεωργία: θα πρέπει να σταματήσει η σημερινή επιμονή στην εντατική κτηνοτροφία και η μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα της, ώστε να είναι δυνατόν να διατρέφεται ο παγκόσμιος πληθυσμός πλουσιοπάροχα με σιτηρά και όσπρια. Τα ζώα να είναι ενταγμένα με ισορροπία σε ολοκληρωμένα αγροκτήματα και τα ζωικά προϊόντα να είναι συμπληρωματικά στην ανθρώπινη διατροφή. Από την άλλη θα χρειασθεί να επανέλθει στην πραχτική των αγροτικών κοινοτήτων η καλλιέργεια των ντόπιων εγκλιματισμένων ποικιλιών, που δεν χρειάζονται πολλές εξωτερικές εισροές και αντέχουν καλύτερα στις ντόπιες συνθήκες κλίματος και εδάφους, καθώς αντίστοιχα και η εκτροφή των ντόπιων ρατσών ζώων και πουλερικών.
Όσον αφορά στα σιτηρά, εκτός των άλλων επιτυχημένων τοπικών ποικιλιών (στην Ελλάδα π.χ. μαλακό σιτάρι: Βεργίνα, Δίο, Αιγές, σκληρό: Καπέιτι, Σαπφώ, Σάμος, Σκύρος, κ.ά ) που καλλιεργούνται και σήμερα, να επανέλθουν και στην καλλιέργεια των «ντυμένων» σιταριών5 (του μονόκοκκου, δίκοκκου, σπέλτα) και κάποιων τέτοιων που καλλιεργήθηκαν με επιτυχία στο παρελθόν (στην Ελλάδα π.χ. Καπλουντζάς - Ερέτρεια - Μαυραγάνι - Ντεβές, Λεβέντης), και που εγκαταλείφθηκαν λόγω της δυσκολίας αποφλοίωσης και των χαμηλότερων αποδόσεων σε σχέση με τα «γυμνά» σιτηρά της εντατικής χημικής γεωργίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο: η υπάρχουσα παραγωγή τροφίμων μπορεί να θρέψει με τροφή 2700 θερμίδων ημερησίως, 12 δισεκατομ. ανθρώπους. Δεν θα έπρεπε να πεινάει κανείς, δεδομένου ότι είμαστε προς το παρόν περίπου 7 δις. Όμως 40 εκατομ. πεθαίνουν από πείνα κάθε χρόνο και κάπου 850 εκατομ. υποφέρουν από υποσιτισμό, εκ των οποίων το 34% (Αφρικανοί) ζουν με κάτω από 300 θερμίδες την ημέρα. Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι της παραγωγής, που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, αλλά της διανομής της τροφής6 και του εισοδήματος (φτώχεια) και άρα κοινωνικοπολιτικό και παίρνει διαφορετική μορφή, ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή.

Στη χώρα μας το πρόβλημα εκφράζεται με 3 διαφορετικές μορφές ανάλογα με το εισόδημα του πληθυσμού:
1. Η έλλειψη θερμίδων αφορά στα φτωχά λαϊκά στρώματα(κύρια άνεργους και συνταξιούχους), λόγω της ακρίβειας και χαμηλού εισοδήματος. Η ακρίβεια όπως είναι γνωστό οφείλεται λιγότερο στο μεγάλο κόστος παραγωγής των εγχώριων γεωργικών προϊόντων και περισσότερο στο όλο σύστημα διανομής τους. Το οποίο σύστημα αντιμετωπίζει το θέμα της ακρίβειας, όχι συμπιέζοντας τα δικά του κέρδη (αντίθετα προσπαθεί να τα μεγιστοποιεί κάθε φορά), αλλά συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού, που φθάνει μέχρι την εισαγωγή φθηνότερων υποβαθμισμένων ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες και την εισαγωγή παράνομων μεταλλαγμένων. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τη μεριά τους θα μπορούσαν να το ξεπεράσουν εν μέρει, αν διέθεταν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τροφή (σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο μέσος καταναλωτής διαθέτει περίπου το 18% του εισοδήματός του για αυτό) και εν μέρει αν απαιτούσαν μεγαλύτερα εισοδήματα ικανά για να τρέφονται καλά, όχι μόνο από άποψη θερμίδων, αλλά με ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα.
2. Η ποιότητα της τροφής και η επιβάρυνσή της με ανθυγιεινά και χημικά-τοξικά κατάλοιπα και γ.τ.ο., αφορά στην πλειοψηφία του πληθυσμού και για ένα μέρος του (χωρίς οικονομικό πρόβλημα, αλλά που έχει ενστερνισθεί τον καταναλωτισμό) έχει πάρει τη μορφή της παχυσαρκίας(κατανάλωση λιπαρών τροφών κ.λ.π.). Εδώ το ζήτημα έχει να κάνει με την ενημέρωση και την αλλαγή της νοοτροπίας, ιδίως της ταχυφαγίας.
3. Η φυσική και υγιεινή τροφή αφορά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, όχι κατ ανάγκην «πλούσιου», αλλά «συνειδητού» (με την έννοια ότι προτιμούν την ποιότητα παρά την ποσότητα), που όμως από την μια αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψής της (δεν καλύπτεται η ζήτηση από την παραγωγή ποιοτικής τροφής ) και από την άλλη των υψηλότερων τιμών της. Εδώ το ζήτημα έχει να κάνει με την στήριξη και επέκταση της βιολογικής και οικο-γεωργίας, που αν γενικευθεί θα μπορέσει να απαντήσει όχι μόνο στο πρόβλημα της έλλειψης και της σχετικής ακρίβειας, αλλά θα μπορέσει να θρέψει όλο τον πληθυσμό και γενικότερα να αναζωογονήσει την επαρχία, να μειώσει την ανεργία και να βοηθήσει στην αλλαγή της νοοτροπίας, ώστε να στραφούμε προς την ποιότητα και να μη προσκολλάμε στην ποσότητα.

Η Ελληνική παραδοσιακή (μεσογειακή) διατροφή, που αποτελεί έκφραση της κοινωνικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, έχει απόλυτα τεκμηριωμένη επίδραση στην υγεία και τη μακροζωία του ανθρώπου. Αυτή χαρακτηρίζεται από:
Υψηλή κατανάλωση: Φρούτα εποχής, Λαχανικά και χόρτα εποχής, Δημητριακά όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι κλπ. ολικής άλεσης ,Ελαιόλαδο κατά προτίμηση ωμό ,Ελιές , ξηροί καρποί και σπόροι όπως π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, ή 3 ηλιόσποροι.
Μέτρια κατανάλωση: Ψάρια και θαλασσινά, όσπρια, πατάτες. 
Χαμηλή κατανάλωση: Λευκά κρέατα μέχρι (κοτόπουλο, κουνέλι, πουλερικά). Αυγά 3-4 την εβδομάδα. Γάλα και γαλακτοκομικά (Προτιμάμε γιαούρτι, τυρί και άλλα προϊόντα ζύμωσης με χαμηλά λιπαρά).
Ελάχιστη κατανάλωση: Αλλαντικά, λουκάνικα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, βοδινό, χοιρινό, αρνί, πρόβατο κατσίκι, γίδα, κυνήγι). Γλυκά, παγωτά και αναψυκτικά μια φορά τη εβδομάδα. 

topikopoiisi.eu

1 Όταν τρώμε τη τροφή μας, στην ουσία τρώμε φυτικούς και ζωικούς ιστούς με όμορφες δομές στις οποίες έχει αποθηκευθεί χημική ενέργεια. Η βάση αυτών των δομών είναι η γλυκόζη-μια όμορφη τρισδιάστατη κρυστάλλινη μορφή- που δημιουργείται από το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό μέσω της φωτοσύνθεσης στα φυτά και παροχής ενέργειας από τον ήλιο. Στην ουσία η χημική ενέργεια που παίρνουμε από τη τροφή είναι ηλιακή ενέργεια που έχει μετατραπεί.
 
2 Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας στα περισσότερα ανθρώπινα σιτηρέσια. Δίνουν περίπου 420 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Ο «μέσος άνθρωπος» λοιπόν μπορεί να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά από 500-700 γραμμάρια υδατάνθρακες. Στις παραδοσιακές δίαιτες και σιτηρέσια, τα φυτά οι σπόροι και οι βολβοί είναι η πρωταρχική πηγή ενέργειας. Σε αυτές τις τροφές υπάρχει και πολλή κυτταρίνη στον φλοιό και επειδή η κυτταρίνη δεν μας παρέχει ενέργεια, οδήγησε παλιότερα στην άποψη ότι δεν μας χρειάζονται τα «πίτουρα» και είναι πιο εύπεπτα τα «λευκά» αλεύρια. Στη συνέχεια όμως αποδείχθηκε ότι τα πίτουρα είναι πολύ σημαντικό συστατικό για την δίαιτα του ανθρώπου. Η παρουσία τους ή η απουσία τους έχει μεγάλη επίδραση στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, που παίζει σημαντικό βιοχημικό ρόλο για όλο το σώμα. τρώγοντας παραδοσιακά «ανεπεξέργαστους» υδατάνθρακες λοιπόν, έχουμε στη διάθεσή μας πιο υγιεινή τροφή.
 
3 Γιατί το λίπος είναι απαραίτητο όχι μόνο σαν πηγή ενέργειας, αλλά σαν σημαντικό δομικό συστατικό του σώματος, σημαντικότερο από τους υδατάνθρακες. Κυρίως είναι χρήσιμο για τη μεμβράνη των κυττάρων(με τη μορφή «λιπιδίων»), τα μέρη του εγκεφάλου και για τα νεύρα. Όμως σαν δομικό συστατικό των παραπάνω πρέπει να είναι με τη μορφή «βασικών» λιπών (κυρίως του τύπου των «πολυακόρεστων». Τέτοια είναι τα λίπη που προέρχονται από τα φύλλα και τους σπόρους των φυτών, καθώς και από τα ψάρια, ιδίως τα λιπαρά, όπως το σκουμπρί. Αλλά τα ψάρια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τροφή για τους λίγους και λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης τα αλιεύματα σπανίζουν πια. Πιο ρεαλιστικό είναι να εξασφαλίζουμε τα βασικά λίπη από τα φυτά.
 
4 Και καλύτερα με φυτικές πρωτείνες που παίρνονται από τον συνδυασμό δημητριακών και οσπρίων. Οι άνθρωποι που ακολουθούν παραδοσιακές δίαιτες μπορεί να μη ξέρουν από βιοχημεία, αλλά ξέρουν από τη μακροχρόνια εμπειρία τους ότι δημητριακό και όσπριο είναι ο καλύτερος συνδυασμός στη μαγειρική τους, ώστε να είναι υγιείς. Αποτέλεσμα της μέχρι τώρα κυρίαρχης άποψης για πολλές ζωικές πρωτεϊνες στη διατροφή μας, ήταν τα εντατικά συστήματα ζωοεκτροφής και πτηνοτροφίας με όσο γινόταν πιο πολλά ζώα –πτηνά. Παράλληλα τα δημητριακά, τα όσπρια και η σόγια θεωρούνταν «δεύτερης τάξης» τροφή και προορίζονταν κυρίως για ζωοτροφές. Το αγροδιατροφικό σύστημα χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα το 50% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού, το 80% του καλαμποκιού και το 90% της σόγιας σαν ζωοτροφές (οι ευρωπαίοι καταναλωτές π.χ. επιδοτούν με 2 ευρώ την ημέρα κάθε εκτρεφόμενη με δημητριακά αγελάδα τους, ενώ πάνω από 2 δις άνθρωποι στον τρίτο κόσμο ζούν με 2 ευρώ την ημέρα).
 
5 Σήμερα υπάρχει αναγκαιότητα να καλλιεργηθούν τα «ντυμένα» σιτηρά επειδή αντέχουν σε δυσκολότερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες (ξηρασία, άγονα εδάφη), είναι πολύτιμο γενετικό υλικό για τη μελλοντική γεωργία σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα μπορούν να δώσουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας (χωρίς βέβαια να τα θεωρούμε και «υπερτροφές», όπως σκόπιμα διαδίδουν κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα εκμεταλλευόμενα τη σύγχυση και τη μόδα των «προϊόντων χωρίς γλουτένη». Γλουτένη: είναι μια πρωτεϊνη των μαλακών κυρίως σιτηρών (υπάρχει και στα σκληρά). Στο νερό παίρνει τη μορφή κολλοειδούς ουσίας, στην οποία οφείλεται και το «φούσκωμα» του ζυμαριού για το ψωμί. Στη βρώμη και το κριθάρι υπάρχει μια χαμηλότερη αναλογία της γλουτένης, όπως και στο μονόκοκκο και στα δίκοκκα σιτάρια. Το κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι, κινόα, αμάρανθος, φαγόπυρο δεν περιέχουν γλουτένη. Είναι πλεονέκτημα για την αρτοποιία, αλλά κάποιοι άνθρωποι(όχι όλοι) δεν μπορούν να τη χωνέψουν και τους προκαλεί αλλεργία, δυσανεξία ή «ευαισθησία στη γλουτένη»(πόνο στο στομάχι, καούρες, φούσκωμα και αέρια στα έντερα, πονοκέφαλο, κόπωση κ.λπ.). Στο 1% του πληθυσμού περίπου προκαλεί την επικίνδυνη χρόνια νόσο κοιλιοκάκη στο λεπτό έντερο. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του όριο στη ανοχή της γλουτένης και θα πρέπει να το διερευνήσει, ώστε να βρει τρόπους αντιμετώπισης της τυχόν ευαισθησίας του σε αυτήν.
Η σύγχρονη διατροφή μας (τα τελευταία 50 χρόνια κυρίως στη Δύση) είναι «υπερφορτωμένη» με γλουτένη, λόγω της παρουσία της παντού σχεδόν(μπαίνει σαν πρόσθετο) και της υπερκατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών που στηρίζονται στο ραφιναρισμένο αλεύρι.
 
6 Μέσα από το εμπορικό σύστημα διανομής, εκτός των άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται, έχουμε και το γεγονός ότι πηγαίνει πάνω από το 30% της παραγόμενης τροφής στα σκουπίδια. 14 δισ. στρεμ. (28% των καλλιεργούμενων εδαφών) χρησιμοποιούνται για παραγωγή 1,3 δισ. t πεταμένης από το εμπορικό σύστημα τροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: tvxs.gr